16 maj 2007

Ingenting så fascinerande som Japan

Det finns gott om idiotisk (i vissa fall bra, men dock idiotisk) musik som handlar om Tokyo (fantastiska exempel kan läsas här och här och här). Plågan "Tokyo" med Idol-killen Danny Saucedo kan knappast sålla sig till de som i all sin galenskap kan kryddas med positiva adjektiv. Enfaldiga observationer á la New and old/ I know your way but I don't understand it/ Steel and stone/ A thousand years of history and future/ ligger ovanpå ett tomt dansant beat.

Men det är intressant att fråga sig varför Japan är så otroligt fascinerande. Varför är t.ex. så många som aldrig ens satt sin fot i landet förälskade i det?

Det snurrar i huvudet av trötthet och jag orkar inte riktigt gå in på det här stora ämnet just nu, men jag ser fram emot lite mer ledighet snart så att jag äntligen kan börja blogga ordentligt igen. Vad fascinerar er med Japan?

7 kommentarer:

Mathias Zachau sa...

Populärkulturen, kontrasterna, attityden:) Nu har jag visserligen aldrig varit där själv, men har träffat många japaner i mina dar. Personlighet kan liksom mat och arkitektur vara kulturellt betingat, därmed inte sagt att jag på något sätt inbillar mig att alla japaner skulle vara bättre människor, bara annorlunda gentemot oss svenskar. Japan känns också som ett land där det alltid finns något att upptäcka, och eftersom att jag av min karaktär är oerhört rastlös kan det tänkas vara en ideal slutdestination, om inte ett populärkulturellt vattenhål.

Linda sa...

Mathias, jag håller förstås med dig, men kan ändå inte låta bli att ställa frågan igen: varför just Japan? Så många andra länder har ju också en intressant populärkultur, mycket kontraster och en unik attityd... Du kanske förstår hur jag tänker? Att det ändå måste finnas något ÄNNU MER speciellt med Japan som gör att det ÄNDÅ "går om" alla de där andra länderna som också är fascinerande ;)
Hm, synd att man inte har någon b-uppsats kvar att skriva, hade varit intressant att undersöka attityder om Japan bland svenskar... :P

erik sa...

jag tror att det kan vara så "enkelt" att Japan är det mesta i-land som är mest annorlunda jämfört med Västeuropa. Sett från japaners perspektiv finns en industraliserad västvärld som måhända på avstånd kan te sig som relativt homogen även om kunskapen finns att så inte är fallet, och då blir intresset inte lika kanaliserat till ett enda land som det intresse vi här diskuterar.

Thérèse sa...

Håller med Erik , min fascination för Japan har nog kommit för att jag umgåtts mycket med japaner , gillar maten och kulturen. Ja , jag vet inte som du skrivr det är svårt att sätta fingret på vad det är. Jag har u faktiskt int ens varit där än men hoppas kunna bsöka Japan någon gång

Forss sa...

MEH. Jag gillar Dannys Tokyolåt. Jag tycker att den har ett skönt beat. Kanske inte lika mycket nu som innan, men den håller. Men då gillade jag ju också Paris (tokyo - paris lite stadtema där. haha det var lite roligt) skiva också. ;. Apropå Paris gillar jag också låten "From Paris to Berlin". Ja du ser ju, jag har "kass" musiksmak ;)

/forss.blogg.se

Linda sa...

Emil, precis som jag skrev i en kommentar till inlägget nedan: musiksmak är en högst subjektiv upplevelse! :)

A sa...

Kulturen med dess traditioner är ju rätt intressant.
Sen så gillar jag Japan mer än Ex. Kina beror på att Japan är estetiskt vackrare. Eh. Alltså tänk traditionell japansk textildesign. Jag vet inte varför jag står för så mycket japanskt men japan är i många fall förknippat med perfektion.

Sen är japan så olikt vårt samhälle, det är rätt isolerat och sådär hemlighetsfullt.