18 juni 2007

The Space Cowboy

Det finns naturligtvis mycket att berätta om/tipsa om från resan i Dublin. Vädret har inte alltid varit lyckat, men jag har haft det fantastiskt roligt och känner mig glad och tacksam för alla nya och gamla vänner jag har träffat. Tack också för alla tips som trillat in på diverse vis!

Under helgen har det varit Street Performance World Championships i Dublin. I Merrion Square Park har världens bästa street performance artister samlats och uppvisat sina otroliga konststycken. På fredag- och lördagväll ägde även Jesters Ball rum på slottsgården inuti Dublin Castle, där de 12 finalisterna uppträdde i varsin fantastisk show (6 stycken per kväll). Det finns givetvis mycket att berätta om, men jag tänker hålla mig till det som fascinerade mig mest: sideshow- och freakshow-artisten The Space Cowboy.


Den lilla (och unga, bara 29 år gammal) killen från Australien fullkomligt blew me away med vad han kunde. Sedan han var 8 år har han tränat sig och uppträtt i Byron Bay och förfinat sina konststycken till att bli en av världens mest chockerande och fascinerande performance-artister. Han kallas för "the freakshow wonder", "the pain proof wonder", "the man with the iron stomach" och "one of the world's most bizarre human curiosities" - och i en unik kombination av psykologi, tankemanipulation och -läsning och extrema kroppsmodifikationer och -konster är han garanterat inte någonting för alla, men hans briljans inom sitt område är svår att låta bli att beundra.

Idag är han världens mest extrema svärdslukare (när jag såg honom uppträda svalde han en ballong och smällde den med ett svärd inuti sig själv - och det är långt ifrån det "värsta" han har gjort), känd för att jonglera med motorsågar med en huva för ansiktet sittande på en 3 meter hög enhjuling, att hänga upp sig på krockar direkt från huden i ryggen, att lyfta tunga saker genom fiskekrokar fästa i ögonlocken, att genomföra heliga ritualer med smärta inblandat och andra otroliga fakirkonster. Som sagt: ofta extremt och kanske inte något för alla. Men The Space Cowboy har ett välförtjänt gott rykte som bland annat under hela 1,5 år fått honom att uppträda på ett natt efter natt utsålt Sydney Opera House.


The Space Cowboy är en av fyra medlemmar i The Happy Sideshow, där han tillsammans med Shep Huntley, Captain Frodo och Tiger Lil har omdanat termen "torture for fun".Det var emellertid inte smärtkonsterna, utan sinneskonsterna som ursprungligen satte den unika cowboyen på världens performance-karta. Redan från barnsben bad han främmande människor att tänka på något särskilt som han sedan med en skrämmande exakthet lyckades tyda. Genom åren har han utvecklat sin teknik till att böja bestick med tanken, ofta inför vetenskapliga team och läkare för att försöka förklara hur det hela går till. The Space Cowboy själv förklarar att han genom långa perioder av isolering, meditation och självhypnos lärt sig att kontrollera sin kropp och sitt sinne på ett sätt som de flesta människor aldrig någonsin skulle klara av. Idag har han makt över de fysiska och psykiska delar av sig själv som vanligtvis är bortom sådan, utan nervtrådar, och kan t.ex. höja och sänka sin puls på eget bevåg (och t.o.m. få den att stanna) och höja och sänka sin kroppstemperatur på bara ett par sekunder.

Oavsett förlaring är jag själv fullständigt fascinerad av mannen. Och när han under mörkblå kvällsskyar i lördags stod på en scen i Dublin Castle, nästan lite blyg och med stort mått av humor och charm, och svalde ett 72 centimeter långt svärd bara med hjälp av sina egna inre muskler drog jag häftigt efter andan, utbrast i samma våldsamma applåd och hurra-rop som resten av den stora publiken och hoppas att jag får se honom uppträda snart igen.

4 kommentarer:

Nadia sa...

Jag som är lite morbid till min läggning känner genast att detta förmodligen är något som jag skulle uppskatta ;) Vad häftigt det måste vara att se en hel show!

Linda sa...

Nadia, han är helt otrolig! Han har uppträtt runt om i världen i över 20 år och om du verkligen vill finns det nog goda chanser att se en hel show. Jag ska själv hålla mig uppdaterad så att jag kan gå och se honom ordentligt så fort jag har möjlighet. Jag är själv fascinerad av det morbida, normbrytande och på olika sätt avvikande så det här faller mig totalt i smaken - även om det är läskigt att se honom med strykjärn hängandes från ögonenlocken, hur mycket han än har mediterat över sin kropp och har komplett kontroll över sina muskler begriper jag inte hur det går till... I'm utterly amazed!
"I like to do extreme demonstrations to show people that anything is possible" som cowboyen själv sa då han uppträdde på australiensiska The Sideshow för något år sedan. Trots att det kan se läskigt ut och verka livsfarligt är det ju precis tvärtom: vilken otrolig livskraft och förmåga att använda den kropp som blivit en given och som de flesta behandlar rätt illa. För värre än att klara av body modification och body suspension till följd av meditation är det att äta dåligt, vara dålig på att motionera, röka, dricka alkohol o.s.v... The Space Cowboy har inte gjort sig känd bara för sina extrema konster, utan också för att han propagerar för en så hälsosam livsstil som möjligt och bl.a. är renodlad vegetarian.
Ja jisses, min respekt för den här konstnären bara växer och växer! :)

Nadia sa...

"Trots att det kan se läskigt ut och verka livsfarligt är det ju precis tvärtom: vilken otrolig livskraft och förmåga att använda den kropp som blivit en given och som de flesta behandlar rätt illa" - Precis! Grymt imponerande och vilken självdisciplin han måste ha, otroligt.
Tack för informationen, nu blev jag ännu mer sugen på att se showen och kommer definitvt att göra det om tillfälle ges!

Linda sa...

Jag beställde faktiskt hans DVD igår från tiden då han uppträtt med The Happy Sideshow. Jag har ingen aning om hur magstarkt det kommer vara att se, men verkar grymt fascinerande.
Mer info för den som är intresserad: http://www.thespacecowboy.com.au/pages/The%20Happy%20Sideshow.html