27 november 2007

Galenskaper

För ett tag sedan fick jag frågan vad det galnaste varit som jag upplevt i Japan. På sätt och vis är det en jättekul fråga, på sätt och vis vill jag inte svara på den. Utan att rikta någon kritik mot personen som ställde frågan till mig (det är klart att man är nyfiken, det händer att jag ställer precis samma fråga själv om otaliga resmål), kan jag inte låta bli att undra varför skulle det vara extra galet i Japan…? Jag har skrivit om det tidigare, så med risk för att upprepa mig: varför är det ok att ha en idé om hur Japan och japaner är som folk, som om de vore en enda stor homogen grupp? Vad är det för slags rumsren borderlinerasism? En gång i tiden orkade jag skriva mycket mer om det än så här, så surfa hit för att hitta det.

Annars måste jag nog säga att det allra galnaste jag varit med om i Japan är storleken. Inte storleken på allt som man reagerar på i USA – där jag minns mitt första intryck: bilarna var gigantiska, träden var gigantiska, husen var gigantiska, motorvägarna var gigantiska, köpcentren var gigantiska, människorna var gigantiska – för så himla gigantiskt på det viset är det inte. Japan ger på många sätt ett väldigt petit intryck. Men Tokyo är så sjukt stort att det inte går att begripa.

Att människor kan vara födda i och bo i en stad i hela sitt liv och ändå inte hitta speciellt bra. Att krogar, barer och restauranger kommer och går så fort att det av många hävdas meningslöst att försöka göra guider, för när människor väl har en chans att upptäcka tipset kommer det inte att finnas kvar längre. Här finns allt i en mening som på något sätt är bortom fattningsförmågan. Det känns ganska galet.

Men jag lovar att återkomma med ett par galna restaurangbesök och så där också ;)

2 kommentarer:

Mila sa...

Att fråga vad det galnaste någon upplevt i Japan betyder inte att man menar att Japan är extragalet. Folk frågar ju det om andra länder också. Känns konstigt att läsa någon skriva om rasism i ett svar på en fråga som tidigare ställts till andra resenärer som åkt till andra länder (som inte varit Japan.)

Linda sa...

Mila, du har nog missuppfattat mitt inlägg. Jag skriver ju precis det du påpekar: att det verkligen inte är någon kritik riktat mot personen som ställer frågan (den personens åsikter vet jag ingenting om) och att jag även själv ställer precis den frågan när andra människor är ute och reser till helt andra platser. Det fick mig däremot att tänka på att människor, enligt min uppfattning, har mycket idéer om hur Japan och japaner är som uppfattas som rumsrena, men som i mina öron klingar vardagsrasism. That's all.