23 juni 2008

Vår nya stadsdel, Hiroo

Det var förstås en del om och men när vi skulle välja vilken lägenhet vi ville hyra - ett problem som förstås inte blir mindre av att vi inte ännu är på plats och kan spana in ställena, man får helt enkelt förlita sig på företagen och hoppas att de är seriösa. Till slut bestämde vi oss för att hyra något hos vår förre hyresvärd som vi var väldigt nöjda med. De visade sig ha intressanta objekt i Nihonbashi (där vi bodde sist), Shibuya och Hiroo. Som bekant landade valet sedan av diverse skäl på Hiroo.

Det ska bli väldigt spännande att lära känna ett nytt område i Tokyo lite bättre. Visst satte jag min fot i Hiroo både en och två gånger när vi bodde i Tokyo under 2006, men det är förstås en annan sak att nu ha stadsdelen som utgångspunkt. Tyvärr har vår goda vän Chie flyttat från sin lägenhet i Azabu (som ligger intill) men å andra sidan är det inte direkt vanligt att ses hemma hos varandra i Japan ändå.

Så vad kan då sägas om Hiroo? Well, det ligger ett stenkast från högljudda Roppongi och chica Ebisu, nås via Tōkyō Metro Hibuya Line (東京地下鉄日比谷線) och det är svårt att komma ifrån faktumet att det är "one of the most upscale residential areas in a quiet neighborhood in Tokyo". Här ligger gott om internationella företag och ambassader vilket är förklaringen till att så många gaijiner väljer att bosätta sig här. "Områdena andas högklassig urban fingertoppskänslighet med en stor mix av japanskt och västerländskt" som jag uttryckte det en gång i tiden.

Jag kommer med all säkerhet att utforska området minutiöst och hitta en hel massa spännande jag inte har en aning om ligger där, men i skrivandet stund är jag framför allt lycklig över att vi kommer att bo på gångavstånd från National Azabu Supermarket (ja, en av fördelarna med att bo i ett gaijin-tätt område). Det låter kanske trist att vilja ha enkel tillgång till allehanda västerländsk mat, men för två vegetarianer som är beroende av t.ex. grovt bröd kommer det att kännas väldigt skönt. National Azabu Supermarket har även en open air market med rabatterade priser på utbudet minst en gång i månaden. Heaven med tanke på att frukt och grönt faktiskt är precis så där löjligt dyrt i Japan som de flesta tror att allt i landet är (vilket det inte är, t.ex. är Stockholm dyrare). Meloner för över 600 spänn eller ett päron för närmare 100 är inte helt ovanligt och för jäkla tråkigt för vegetarianer förstås.

Vi kommer även att bo på gångavstånd från Hiroo Plaza (5-6-6 Hiroo, Shibuya-ku) med mängder av butiker, affärer, restauranger och Meidi-ya, ytterligare en internationell matvaruaffär.

Skulle vår vistelse vara på mer obestämd tid tror jag att vi valt att bo någon annanstans (Hiroo har egentligen alldeles för stor andel gaijiner för min smak), men nu känns det perfekt.


Om någon läser japanska och är mer intresserad finns det gott om ytterligare information här.

4 kommentarer:

Marie-Louise sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Marie-Louise sa...

Hej!
Jag saknar redan Japan! Ska bli spännande att följa din blogg nu. Det känns som vi avlöser varandra :)
Hur länge ska ni stanna??

Kram M-L

Linda sa...

Ja, visst känns det som om vi avlöser varandra? Och visst är det lite trist, hade ju varit så roligt att umgås i världens mesta stad!
Har just mailat dig :)

Nathalie sa...

Funderar på att bo i Tokyo i 3.5 mån. Finns det något speciellt distrikt du rekommenderar att man bor i? Helst något som är ganska så lugnt :)
Dock vet jag inte hur svårt det är att fixa lägenhet när man inte kan snacka hövlig japanska.