30 juli 2008

Vad måste man göra i Tokyo?

Frågan "vad måste man göra i Tokyo?" får jag med jämna mellanrum och den är helt omöjlig att besvara. Det enkla svaret är väl att det inte finns några måsten i Tokyo eftersom det finns så galet många måsten att det inte går att utröna några särskilda.

Men ok, pyttelite kan man förstås säga.

Ikoniska Tokyo:
Åk till Shinjuku och/eller Shibuya, gå ut genom lämplig utgång och promenera bara omkring. Här finns neonväggarna, pachinkohallarna, izakayorna, modet (i.a.f. i Shibuya), varuhusen, de oändliga strömmarna av människor och allt det andra som är sinnebilden av Tokyo på västerlänningars näthinna.

Gamla Tokyo (Edo):
Åk till Ueno och/eller Asakusa, gå ut genom lämplig utgång och promenera bara omkring. Här sveper de gamla traditionerna bland de låga husen. Besök tempel, se kabuki-teater, gå på museum, köp lokalt hantverk och ta en båttur på Sumida-gawa.

Galna Tokyo:
Åk till Akihabara eller Odaiba. Akiba är nördarnas himmelrike på jorden med all upptänklig elektronik, maid cafés, spel, manga, action figurer och dylikt. Odaiba däremot, tja, det är väl framtiden, med skyskrapor (som ständigt blir fler) en konstgjord sandstrand, temavaruhus och spejsig arkitektur. Snart kommer en artikel om just Odaiba i När & Fjärran, signerad moi.

Lindas Tokyo:
Jag tycker väldigt mycket om Shibuya, Ginza och Odaiba. Men bland favoriterna finns också:
  • Vintageshoppingen och de små musikbarerna i Shimokitasawa.
  • Kichijoji, som vid sidan om Shimokita kan göra anspråk på att vara Tokyos Greenwich Village. Här samlas allehanda kreativa typer och sätter stark prägel på stadsdelens mode, musik och barer. Det blir inte sämre av att Inokashira Park ligger precis intill.
  • Boklådorna och de små restaurangerna i Kanda.
  • Nakano. Leta upp det gamla varuhuset som ligger i slutet av The Broadway Shopping Arcade, där finns mängder med underliga, underbara butiker. Nakano i sig är också häftigt, delvis klassiskt arbetarklassområde, delvis populärt gaybostadsområde.
  • Åk hela turen med leksakståget Toden Arakawa Tram Line som går mellan Waseda och Minowa.
  • Kagurazaka, i närheten av Iidabashi (som för övrigt också är en mycket mysig stadsdel där kompisen Nao-san bor), påminner nästan lite om Kyoto. Här finns mängder med små tempel och shrines, mysiga uteserveringar och t.o.m. geishas (även om de nog är svåra att få syn på).
  • Jag tycker cokså att Shin-Okubo, Koreatown, är ganska charmigt. Det ligger en promenad från Shinjuku och särskilt de små gränderna kring Kabukicho och Okubo-dori är spännande. Det är svårt att hitta här vilket gör det extra spännande! Det ligger t.ex. en ascool punkklubb här - fråga mig inte hur man hittar dit, men försök hitta den ändå!
  • Yūrakuchō yakitori är helt underbart och tveklöst ett av de mest stämningsfulla områdena att äta och dricka på i hela Tokyo. Helt olikt glittriga, svindyra Ginza som det ligger intill.
Bygg gärna vidare med era egna måsten!

8 kommentarer:

Mikael Takacs sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Linda sa...

Mikael, vilken grej! Och vad glad jag blir :D Ni kommer inte att bli besvikna ;)
Säg till om det är någon annat jag kan bidra med! Kommer helt klart att hänga med er i er blogg. Läste förresten att ni bokat en lägenhet i Shibuya, via Sakura House eller? Som du säkert vet är Shibuya ett jättebra läge, särskilt om ni på "kort" tid vill hinna uppleva så mycket som möjligt!

Mikael Takacs sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Daniel sa...

Grym blog. Har bott här i 2 år nyligen och älskar staden Tokyo.

Här kommer mina favoriter:

- Välj två stationer och promenera mellan dem. Jag kan rekommendera:

a) Harajuku-Shibuya (shopping): 30 minuter
b) Shinjuku-Takadanobaba: 1 timma
c) Shinjuku-Tokyo: 2 timmar
d) Shibuja/Harajuku-Roppongi: 1 timma
e) Akihabara-Ueno, Unik halvdag inkl turism av nytt i Akihabara och gammalt i Uneo. Ett mycket bra val om man vill se mycket på kort tid. 30 minuters promenad.
f) Och favoriten Ginza-Ueno 1,5 timmar. Följ Yamanote line men gå utanför ringen.

- Yoyogi Park en Lördag eller Söndag eftermiddag. Bäst i April då körsbärsträden blommar. Slå lätt ihjäl 2-3 timmar i en löjligt dynamisk atmosfär.

- Inte så svag för museum men Tokyo Edo museum kan rekomenderas.

- Kamakura, 1 timme från Tokyo med Tåg. Ett mini kyoto med 60 tempel i en liten stad. Ett måste med guide eftersom tempel skall ses i kombination med hiking om man nu måste se tempel.

- Business dinner: Akasaka


När jag ändå skriver, varför tar du inte upp något om den "högtiden" som är nu med fyrverkerier och festivaler i samtliga stadsdelar i Tokyo de vackra kimono tjejerna som medföljer. Önskar jag viste mer om detta.

Daniel sa...

Hur kunde jag glömma, klättra Mt Fuji. Funkar bara på sommaren. Buss kostar några hundralappar med direktbuss från Shinjuku till 5 stationen.

Tar 2 dagar om man inte vill göra misstaget som vi gjorde:

http://www.kimchikid.com/codenamezeus/?p=52

Linda sa...

Daniel, tack för dina tips! Jag bodde tidigare i Nihonbashi och har gått en del av de där promenaderna du beskriver (eller snarare: cyklat och gått dem). Och Yoyogi Park gillar jag mycket, var där för ett par veckor sedan med makens nya kamera och fotograferade det härligt färgsprakande färglivet. Hamnade bl.a. mitt i två bröllop!

Men jag vet inte om jag rekommenderar att klättra Mount Fuji ändå, haha ;) Eller jo, det gör jag så klart visst det, men jag instämmer helt i ordspråket som du återger i ditt inlägg: "you are a wise to climb Mt Fuji once, but a fool to do it twice" - jag gör aldrig om det! Men wow, det var så klart en härlig upplevelse! Vi klättrade upp på natten under Obon, i augusti, och det var helt för jävligt fram till vi nådde toppen och solen steg upp - då blev det förstås magiskt i stället.

Tack för länken till din blogg, nu har jag mycket spännande nytt att läsa :)

Linda sa...

Mikael, du har rätt i att jag inte tagit upp luftkaféer och det beror mycket riktigt på att jag inte testat något och jag har därför inga bra tips heller... Hm, har du testat att googla? Det kanske bara kommer upp japanska sidor då i.o.f.s. Jag vet att Filip & Fredrik testade något sådant i Grattis Världen.
Tack igen för att ni uppskattar det jag gör, det är precis det som gör att jag fortsätter :)

Mikael Takacs sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.