15 augusti 2008

Silent Disco - Hett på Summer Sonic

Här kan ni beskåda hur vännen Eri-san testade silent disco på festivalen Summer Sonic i Tokyo. Det innebär att man får ett par trådlösa hörlurar där musiken en DJ spinner hörs. För alla utan hörlurar syns bara en stor folkmassa som rör sig i takt till ljudlös musik.

Trots att det känns "knäppt" nog att vara japanskt härstammar konceptet från eko-aktivism - att kunna slänga ihop en skogsfest utan att störa naturen och djuren och samtidigt få en helt unik festupplevelse. I dag är det vanligt på festivaler när regler om ljudnivåer hindrar folk att festa i den utsträckning de vill. Det blir som ett slags alternativt festande och sedan 2005 har silent discos visat sig vara mycket populärt på festivaler som Glastonbury, Reading, Pohoda och Download.

3 kommentarer:

Birgitta sa...

Ibland går man över ån efter vatten!! (men det kan vara bara bra, så det är ingen kritik eller ironi.)

Precis samma grej som Silent Disco har "vi" kört i drygt ett år i... MALMÖ. Fast vi kallar det Radiobaletten. Den har därtill funkat som ett slags Flash Action med varsel över nätet och per sms. En gång på Centralen bl a, mitt i rusningstid. Succé!

Tror ni mej inte? Kolla då i artikelarkivet på www.glokala.se

Att just Glokala folkhögskolan drivit den här formen av Silent Disco hänger ihop med att vi uppfattar det som en del av den urbana konstscenen (eller kanske ska man kalla det den kreativa urbana uppfinningsrikedomen - eller alternativa media???).

Nishiyama sa...

Påminner mig om när vi på 80-talet i Amiralitetet på KTH kalasade och använde 20 walkmans med dubbla hörlurar för tysta pardansen efter middagen. Olika sorters musik och takt. Mycket surrealistiskt och otroligt roligt, både för deltagare och för åskådare.

Åsa H sa...

På Roskildefestivalen 2004 var jag på silent disco. :-)