10 augusti 2008

Söndagsaktivitet - Häng i Yoyogi kōen

Det händer alltid mycket i och omkring Yoyogi kōen, en av Tokyos största parker. Söndagar är troligtvis den mest händelserika dagen i grönskan, som är stategiskt placerad vid JR Harajuku Station, mitt mellan och ShibuyaShinjuku och alldeles intill det templet Meiji-jingu som inte bara är en turistmagnet utan även ett populärt utflyktsmål för japanerna själva.

Yoyogi kōen är något av en performancehub och området kryllar av gycklare, dansare, trumslagare, konstnärer, musiker, flanörer och allehanda gatukreativitet. Personligen är jag mest förtust i de stenhårda rockabillygängen som dansar sig svettiga till 50-talsrock, men många är de charmiga originalen man kan springa på i skuggan av träden. Killen som dansar fram tavlor medan han spinner plattor via ett portabelt mixerbord på magen liknar t.ex. ingenting jag tidigare beskådat! Han är otrolig. Blir du hungrig finns det mänger av matstånd som säljer billig asiatisk snabbmat och har du tur kan du hamna mitt i ett bröllop när du gör en avstickare till Meiji-jingu.

Jag har läst att om Tokyo blir värdstad för sommar-OS 2016 kommer en gigantisk arena, med plats för 100 000 människor, att byggas i Yoyogi kōen, men frågan är om det stämmer. Enligt OS-kommittéen är planerna annorlunda.

Band som uppträder på gatan precis utanför Yoyogi. Går man ytterligare ett tiotal meter stöter man på nästa band och så fortsätter det.

Mycket liv och rörelse vid en av ingångarna till parken.

Gycklare av alla tänkbara slag finns att se.

Dance rockers, dance!

Hela rockabillygänget poserar för kamerorna.

Bildserie på brudarna vars klockade kjolar svänger till takten.

4 kommentarer:

Nishiyama sa...

Guldställe, right.

Det verkar dock inte helt right att en ny stor arena planeras i Yoyogi koen för ev olympiad 2016.
Kolla själv in: http://www.tokyo2016.or.jp/en/plan/venue/

Å andra sidan har tydligen Ishihara-governor förut pratat om en ny arena där. Gissar dock att man skall lita mer på OS-kommitténs planer som de ser ut nu.

Kolla in samurajhjälmen tvärs över gatan från rockarna nästa gång, läcker arkitektur från OS 1964 av Tange Kenzo http://en.wikipedia.org/wiki/Yoyogi_National_Gymnasium

Om du går runt Yoyogi koen till den nordvästra sidan så hittar du de gamla OS-förläggningarna från 1964, f d amerkanska officersförläggningar. Inte riktigt lika insiprerande design dock.

Robert sa...

Yoyogi Park ar kul. Men se upp for Rockabillykillarna, dom kan bli valdigt aggressiva mot folk som stor dom. Jag har sett dom sparka pa en liggande amerikansk turist som forsokte dansa lite med dom. Dom ar fullkomligt hurmorbefriade med en rejalt tilltagen koppling till organiserad brottslighet. Som med sa mycket annat i Japan ar det "se men inte rora".

Gruppen du fangade pa bild ar extremt stor, normalt ar det 5-6 stycken killar som dansar runt en gammal bergssprangare... Hade varit roligt att se dom nar dom ar sa manga!

nathalie sa...

Ser livfullt ut! Planerar att åka till Tokyo i Jan-April, men man kan inte undgå att sitta och planera redan nu vart man ska gå... :-)

Linda sa...

Nishiyama, det hade jag ingen aning om. Men du har säkert rätt i att OS-kommittéen är mer att lita på. Jag kan emellanåt tycka att det är lite för mycket gaijin i Yoyogi och Tokyo har onekligen skönare parker att hänga i. Men det är ändock ett söndagsnöje jag tycker att varje besökare i staden ska uppleva i.a.f. en gång!

Robert, jag tror jag vet vad du pratar om. När jag säg dem första gången blev de väldigt arga på en utklädd turist som försökte hoppa in i dansen. Det var inte obehagligt på något sätt, snarare tyckte vi att turisten förtjänade att få en tillsägelse för att han fånade till något som andra uppenbarligen tar på stort allvar. Att sparka på någon som ligger ner är däremot aldrig berättigat i min bok. Och att de skulle ha kopplingar till organiserad brottslighet har jag aldrig hört. Är det bara ett rykte eller ett "dokumenterat" faktum?
Either way är jag löjligt förtjust i stilen, dansen, musiken, allt! Men det är ju ytan, inte vad som sker bakom de lyckta dörrarna.

Nathalie, du kommer att ha the time of your life! :D