01 november 2008

Halloween och O-bon

Halloween firas i Japan ungefar som pa alla andra stallen dar kommersiella hogtider gar hem. Och pa samma satt som Halloween i pytteliten utstrackning kan kopplas till All Helgona, kan Halloween i Japan kopplas till den buddhistiska hogtiden O-bon (som infaller i augusti). Liksom All Helgona (och manga andra liknande religiosa hogtider) handlar O-bon om att minnas och pay respect till dem som inte langre finns bland oss.

2006 firade jag och Andreas O-bon genom att bestiga Mount Fuji, ett mycket populart satt att gora det pa bland japanerna sjalva.
Under O-bon klar man forstas inte ut sig, men manga tar pa sig sina vackraste kimonos, besoker vanners och slaktingars gravar, ater sarskild mat och gar pa sa kallade o-bon dances. Det ar ocksa vanligt att man berattar traditionella japanska spokhistorier for varandra under hogtiden.

For den som vill kora japanskt tema pa Halloween-festen har Leg Avenue en uppsjo av olika kostymer.





1 kommentar:

Anonym sa...

Språkpolisen får lite ryck i fingret när du skriver "så kallade obon dances" ja, så kallas det på engelska men det är mig veterligen inte det språk som används i Japan. Där heter det bon odori och inget annat.

Hade aldrig brytt mig om att klaga om det inte vore för att jag tycker att din blogg är så himla bra, det stack lite i ögat bara.