12 november 2008

Momiji och koyo - bäst under hela det japanska året

Jag har skrivit det förr, men måste skriva det igen eftersom hösten är den bästa tidpunkten på året. Jag är ju lite sent på det eftersom det redan hunnit bli mitten på november men liksom våren anses hösten vara en ultimat tidpunkt för att besöka Japan. Det är inte svårt att förstå varför:
När den japanska sommaren släpper sitt dävna grepp vaknar landet upp ur sin dåsighet för att möta en årstid som är sval, mild och otroligt vacker. Luften blir lättare att andas igen och utomhusaktiviteter blir mer inbjudande. Parker och trädgårdar lockar tusentals besökare med lönnträd som exploderat i sprakande rött, gult och orange. Särskilda orter och platser, som Mount Takao eller Nikkō, är extra spektakulära. På grund av vädret och naturens skönhet, anses hösten vara bäst för olika typer av vandringar.

Lönnbladen (momiji) är symboler för den japanska hösten. I Japan kallas den färgexplosion som löven står för, för koyo och är någonting man ägnar sig åt på ungefär samma vis som hanami-firandet under våren (om än i något mindre skala). Kyoto är berömt för sina höstar, men i Tokyo är det särskilt populärt med koyo i t.ex. trädgårdarna Rikugien och Koishikawa Korakuen, var det sägs vara vackrast just nu i november.

Här firar du finast.

2 kommentarer:

mothersvea sa...

oj oj oj sa vackert!!

Linda sa...

Ja, visst är det? Mitt hjärta tar ett skutt!