27 november 2006

Veckans bild


Tokyos Ginza, ett hav av neon nattetid. När man väl en gång har bosatt sig på cykel- och gångavstånd från detta, känns de flesta andra platser i världen plötsligt konstigt tråkiga och färglösa.

Ginza är en av Tokyos dyraste stadsdelar, men som med det mesta i Japans huvudstad: skenet kan bedra. Till och med Ginza kan vara billigt, underhållande - gratis. Att ens lägenhet kostar 8 500 kr i månaden för ynka 25 kvm - tja, det är väl ett pris man får betala för lyckan att alls vara där man är.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Tokyos bästa gratisnöje enligt mig; att bara komma upp ur tunnelbanan och möta Ginza eller Shibuyas neon och folkmängd är en upplevelse.

Nadia sa...

8500 for 25kvm?! Hujeda mig! Men det ser onekligen haftigt ut.

danne sa...

Linda: grymt coolt. Jag vill fytta dit. Ser lite mer spännande ut än vid medborgarplatsens korvkiosk.
Vad gör du eller hur hamnade du i Japan? Du har säkert skrivit det tidigare, men ändå.

Pumita sa...

Man måste verkligen älska Ginza för att vilja betala så mycket för en skrubb. ;)

Anonym sa...

Skulle inte vilja kalla det en skrubb, klok planering och användande av ihoprullbar madrass istället för säng gör underverk! Och hellre läge än storlek i Tokyo, med Tokyo utanför dörren blir timmarna i hemmet inte fler än nödvändigt.

Tokoys andra ljusparadis:
http://homepage.mac.com/erikek/PhotoAlbum19.html

Linda sa...

Ja Johanna, Erik har rätt: någon skrubb är det knappast :)
I Tokyo finns helt enkelt inget annat val än denna typ av välplanerade, små lägenheter. Med sådana mängder människor på så liten yta skulle det bli fullkomligt olidligt med stora bostäder. 25 kvm kan vara riktigt välplanerade ;). Och så är man ju som sagt inte hemma så mycket, när fantastiska, underbara Tokyo finns utanför ytterdörren. Till skillnad från hur många svenskar umgås (och där det också finns en dröm om "det egna huset", "den egna trädgården" och ett umgänge som är mycket knutet till hemmet, uteplatsen, sommarstugan...) är umgänget i Japan någonting man gör utanför hemmets väggar/gränser. Äter man tillsammans gör man det på en izakaya t.ex. Visst finns det för- och nackdelar med allt, men att umgås utanför hemmet ger onekligen en häftig puls - och DEN är lätt värd några extra kronor :P

Linda sa...

Danne, jag hamnade i Japan pga. pojkvännen/sambon som flyttade dit för att göra sitt exjobb på ett universitet i Tokyo. Jag rekommenderar det till mer än 100%! ;)

Anonym sa...

Linda,

Det är just det jag älskar, att det inte är något attraktivt alternativ att åka hem imellan dygnets aktiviteter här, utan man lämnar hemmet på morgonen beväpnad med en väska innehållandes det som behövs under dagen, och sedan, aktuella dagar, komma hem efter midnatt alternativt ganska exakt 24 timmar senare!

Utifrån detta är det desto enklare att förstå att bli inbjuden till någons hem i Japan är mer symboliskt än i t.ex. Sverige.

(Har gjort 21kvm, och det var helt ok. Vid ofrivilligt byte till 38 kändes det som om jag bodde i en hangar)

Anonym sa...

hej, har en fråga, jag håller på med en skolarbete..och undrar om det är billigt i tokyo? du kan väl svara som kommentar. tack på förhand./angi