26 november 2006

Love hotels i Tokyo

Så kallade love hotels är ursprungligen japanska även om de i dag finns på andra platser runt om i världen. Syftet med dem är ungefär vad man kan tänka sig: hotell som hyr ut rum till par så att de kan träffas och ha sex. De nyttjas framför allt av unga japaner, eftersom man oftast bor hemma länge och kanske inte har något privat utrymme.

Rum går att hyra för rest (ett begränsat antal timmar) eller stay (över natten). Hotellen har sällan (om någonsin?) en reception eller "synliga" anställda: rum bokas på plats genom en dator för att försäkra diskretion.

Själva hotellen i sig kan däremot variera i allra högsta grad. Det allra vanligaste är förstås att de är just diskreta, men de lite dyrare kan vara väldigt extravaganta med sådant som slottsfasader och rum inredda för att passa allehanda smaker.

Området Dōgenzaka, lokaliserat i stadsdelen Shibuya i Tokyo, är känt för sina många love hotels och kallas också på engelska för Love Hotel Hill. Trots att hotellen lockar till sig prostitution och ofta anklagas för att vara länkade till kriminalitet och yakuza, blir verksamheten mer och mer "städad". Många kedjor har idag köpts upp av internationella företag, för att de genererar så mycket pengar.

En smårolig anekdot, är att Hiroshi Yamauchi - "the third president of Nintendo" - ägde och drev ett love hotel på 1960-talet.

4 kommentarer:

Anna Malaga sa...

Det är vanligt att man gör sâ här ocksâ - av samma orsaker. Däremot är det vanliga billiga hotell och inte "specialhotell" som i Japan. De japanska ungdomarna har kanske mer pengar? ;-)
Kul med obemannad incheckningsdisk.

Linda sa...

Ja, jag skulle gissa att det finns på många platser i världen. I USA går man väl till diverse motell för att få ett privat utrymme? :P
Och jo, det ligger nog mycket i att de japanska ungdomarna har mycket pengar. Jag läste en artikel om den enorma press många tonåringar känner för att leva upp till sådant som mode, och hur väldigt mycket av deras tid går till, inte enbart shopping och styling i sig, utan förstås att jobba häcken av sig vid sidan om skolan.

Martin J Frid sa...

I Dogenzaka finns även ett cafe från 1926 som heter Lion, med enbart klassisk musik, för riktiga finsmakare. De spelar bara LP-skivor. Man kan skriva till dem och önska att de spelar en favorit, kanske en aria eller en symfoni, vid en speciell tidpunkt. Charmigt, med riktigt sunkiga soffor från 1950-talet.

http://lion.main.jp/

Unknown sa...

Var så himla sugen att testa ett i Japan..trist att det aldrig blev av..