28 mars 2007

Japanska vårfrisyrer

Vi fortsätter på gal-streak... Någonting som slog mig tidigt i Japan, var vilka fantastiska hår många unga japanska kvinnor har. Var och varannan ung tjej har ett helt fantastiskt hårsvall som inte liknar någonting annat jag sett. Det kräver förstås extremt mycket stylande, löshår och timmar hos frisören för att få det att se ut som det gör, men likväl. För ett par år sedan var det trendigt bland unga människor i Japan att ha en look inspirerad av amerikanska r'n'b-stjärnor. Tänk Beyoncé goes japanese, de långa, luftiga lockarna känns onekligen igen.

Än idag färgar många unga japanska killar och tjejer håret i betydligt ljusare färger än sitt naturliga svarta. En del färgar det t.o.m. gråaktigt, vilket bl.a. kan ses nedan. Det lockas, skruvas, sprayas och glittrar. Frisyrerna tycks m.a.o. minst lika viktiga som kläderna. Som grupp får gals får ofta kritik för att vara alldeles för ointresserade av något annat än sitt utseende och shopping. Rent genuskritiskt kan det förstås ligga väldigt mycket i det, för vad är det egentligen för samhälle som producerar ungdomsideal som bara fokuserar på hur snygg (eller snarare kawaii, vilket betyder ungefär "söt", och termen kawaii är inte helt rätt översatt till vad vi i väst menar med "snygg") och timid en ung tjej ska vara? Det japanska samhället har gott om "vanlig" könsrolls-problematik med en mycket seglivad hemmafru-kultur. I det ljuset blir kritiken extra befogad, för borde inte de unga tjejerna fokusera mer på sina utbildningar och att göra sig oberoende av framtida äkta män?

Att intressera sig för japansk modekultur är onekligen ett tveeggat svärd, men också ett mycket fascinerande sådant. Och oavsett vad, är många av frisyrerna inte desto mindre snygga, eller i.a.f... utmanande.












Klicka för större bilder!

2 kommentarer:

Anna Malaga sa...

Vilka kul bilder att titta pâ... lite omväxling frân de västerländska.
Jag tycker att tjejerna verkar passa bättre i plattare hâr, med lite lockar i topparna, det "ramar in" deras söta ansikten. För mycket volym gör att de ser för magra ut.
Vad tycker du?

Linda sa...

Eftersom japanska tjejer överlag är väldigt små och smala, har du (enligt mig) alldeles rätt i din iakttagelse. Det är väl i mångt och mycket en smakfråga, men min smak är i.s.f. som din ;) Jag har visserligen svårt för mycket volym på i stort sett alla, men just japanskorna har en alldeles magisk förmåga att klä i hår som är platt och med stora lockar i slutet.
Man känner sig säkert väldigt elegant i den typen av frisyrer!