09 mars 2007

Tokyo - ännu en av världens dyraste städer


En ny undersökning från Economist Group har fastställt världens dyraste städer att turista i. Man har jämfört priser och produkter i mer än 130 städer världen över och använt New York som basindex för jämförelserna. Allra dyrast visar sig Oslo vara. Av de tio städerna som toppar listan är hela sju andra också europeiska. De två platser som blir "över" efter de europeiska råkar, kanske inte helt förvånande, vara japanska: Tokyo och Osaka. Det finns emellertid en ganska stor skillnad, menar Jon Copestake som varit med och kartlagt undersökningen: den starka europeiska ekonomin avgör för att knuffa Tokyo från toppen, men i Europa stiger alla priser för närvarande, medan de i Japan är mer eller mindre statiska. Ska man alltså tolka statistiken korrekt är det billigare att turista i Japan än i många länder i Europa - vilket antagligen är en glad nyhet för många som längtar efter att besöka landet där solen går upp, men aldrig trott sig kunna få råd.


De 10 dyraste städerna i världen 2006/2007:

1. Oslo, Norge.
2. Paris, Frankrike.
3. Köpenhamn, Danmark.
4. London, England.
5. Tokyo, Japan.
6. Osaka, Japan.
7. Reykjavik, Island.
8. Zürich, Schweiz.
9. Frankfurt, Tyskland.
10. Helsingfors, Finland.


Det är med andra ord dyrt att befinna sig i nordligaste Europa. Vill man resa till billigare delar av världen, kom många traditionellt dyra amerikanska städer också långt ned på listan. New York - alltjämt USAs dyraste stad - hamnade på plats 28; Chicago på plats 36; Los Angeles på plats 41. Billigast i USA är Atlanta, som kom på 84e plats.

5 kommentarer:

Pumita sa...

Inte ett dugg förvånad över att Norden är väl representerad på den här listan! Men Stockholm då? Var den på 11. plats, eller?

Linda sa...

Bra fråga, jag undrade faktiskt samma sak själv. Men den listan jag såg (eller snarare artikeln) var tyvärr inte komplett - och eftersom det var en amerikansk tidning (site) var det ganska mycket fokus på det egna landet... ;)
Men är det någon som vet var Stockholm hamnade på listan: berätta gärna!

Anonym sa...

sthlm låg bland dom 10-15 högsta eller så för ett par år sedan, men i en lista från 2006 som jag läste kom staden först på ca40 plats.

Anonym sa...

Mystiskt att Helsingfors är dyrare än Stockholm...

Linda sa...

Oj, har Sthlm halkat ned så långt som till runt 40e plats? Jag måste säga att jag själv tycker att Sthlm ofta är dyrare än Tokyo - ö.h.t. att Sverige överlag ofta känns dyrare än Japan.
Jag undrar även vad det egentligen är man har mätt för att avgöra vad som är dyrast. Människor turistar ju på väldigt olika sätt, som bekant. Jag känner mig själv som ett levande bevis på det ;)