Jag har vid flera tillfällen blivit ombedd att skriva ned recept på olika japanska maträtter som man kan laga hemma. Eftersom sushi både är välkänt och populärt att laga, tänkte jag försöka fokusera på annan, mer "okänd", mat istället. Jag börjar med en av mina personliga favoriter: gyoza.
Gyoza är en japansk motsvarighet till kinesernas dim sum, dumplings. Om jag inte är helt fel ute är den huvudsakliga skillnaden att man i Japan friterar sina gyoza, medan man i Kina kokar sina dim sum. Rätta mig gärna om jag har fel. Jag har själv aldrig ätit kinesiska dim sum, så jag har ingen aning om skillnaden i smak och konsistens är stor. Jag vet däremot att de japanska gyoza jag har ätit varit himmelskt goda. Gärna tillsammans med ett glas kallt öl och lima beans (butter beans).
Tyvärr har jag bara receptet på engelska, men det tror jag inte är några svårigheter för er ;) Hade jag varit frisk hade jag satt mig och översatt det, men jag känner mig fortfarande för svag för att anstränga mig för mycket.
För ca 30 gyoza:
Dough:
170 mL water
200 g strong flour
Filling:
200 g optional ingredient, vegetable or meat
Cabbage
Nira: can be substituted by leek or green onionLeek or Green onion
Garlic
Ginger
Sake
Soya sauce, salt, and pepper
Sesame oil
Dipping Sauce:
Soya sauce
Vinegar
PREPARATION:
Dough:
Mix the water and the flour to a dough that should not be sticky but as soft as an ear lobe. Put a wet towel over the dough, and let it stand for several minutes. Separate the dough in 30 pieces, and form each of them to very thin discs with a diameter of about 10 cm. The middle of each disc should be a little bit thicker than the edge.
Filling:
Cut some green, outer cabbage leaves, some green onion (or leek), nira, ginger, and garlic in very small pieces. The amount of these ingredients should equal the amount of the head-ingredient (200 g). Do it as you like. Put some salt on the cabbage, and let it stand for five minutes. Then press the water out of the cabbage pieces. Mix the cabbage, green onion (or leek), nira, ginger, garlic, and the ground pork all together, and add some salt, pepper, soya sauce, sake, and sesame oil. Mix it all very well.
Making and frying the Gyoza:
Put some of the filling onto a piece of dough. Remember that the filling should suffice for 30 gyoza pieces. Moisten the edge of the dough with water. Moisten only a semicircle, not all the way around. Close the gyoza. While closing it, fold the edge about 6 times.
Fry the Gyoza in a little bit of hot oil until the bottom is brownish, then add water so that the gyoza are in the water with about half of their hight. Keep the high heat and wait until all the water has vaporized. Then remove the gyoza from the heat.
Servera på fat och ät genom att doppa i såsen! Smaklig spis!
9 kommentarer:
Spännande! Det ska jag prova. Hoppas du mâr bättre snart.
Tack Anna - och det hoppas jag också... :S
Just nu är det rent helvetiskt fortfarande :(
Kan man använda wonton-deg? Det brukar jag ta till dumplings, fast då ångkokas de ju.
Shit vad coolt, undrar hur det smakar. Vad rekommenderar proffset? Vegetable or meat?
Ha det fint!
Linda, det tror jag skulle kunna passa. I Japan är det ganska vanligt att man köper degen färdig, och jag har själv blivit rekommenderad att uppsöka "japanska eller kinesiska butiker" - så som sagt, jag gissar att det går på ett ut.
Alexander, eftersom jag är vegetarian sedan över 10 år skulle jag förstås rekommendera gyoza med grönsaker. Själv har jag, av samma förklarliga skäl, bara ätit det med grönsaker. Gyoza med olika sorters lök brukr vara riktigt gott.
De som äter kött brukar nog i huvudsak använda någon form av fläskkött.
Mums! Åt sådana när vi var i Japan i somras. Gott...h
grymt. bor i Japan nu men flyttar snart hem till sverige. Är i princip beroende av gyoza, men kan nu laga det tack vare receptet.
Ah det ska jag prova.
Jag har gjort WonTon med köpt deg förut men det är kul att prova göra sin egen deg. :)
Dessa skall jag prova!
Skicka en kommentar