23 maj 2007

Fredrik och Filip gör Japan bättre än japanerna

Två personer som har en enorm förmåga att dela upp andra människor i två läger, är Fredrik Wikingson och Filip Hammar. Antingen gillar man dem eller inte. Personligen har jag en enorm soft-spot för dem, som jag tveklöst tycker är roligast i Sverige.


Jan Gradvall skrev 2006, att:
"Filip, född 1975, och Fredrik, född 1973, är förmodligen inte tillräckligt rumsrena för att bli galjonsfigurer i svensk humor medan de är aktiva. Men när det i framtiden blir dags att summera svensk humorhistoria kommer deras namn att vara lika självklara för 2000-talet som Killinggänget var för 1990-talet. En ständigt pågående förnedring av dem själva präglar deras TV-program. Ruby Wax har till exempel gjort såna program i många år. Men Ruby Wax skulle aldrig tillåta en klippning av programmen där det framgår att hon själv är precis lika osäker och exhibitionistiskt lagd som det utvalda offret. Ruby Wax skulle heller aldrig sätta sig med en akustisk gitarr och totalt förödmjuka sig själv genom att framföra en nyskriven sång för offret.
Under sådana ögonblick inträffar det som är unikt för Filip & Fredrik. Humorn roterar 360 grader. Intervjuare och intervjuoffer byter stolar. Det blir som ett oavbrutet pågående hela havet stormar. Och det blir något helt nytt i TV. Du vet till slut inte om du skrattar åt gästen eller åt Filip & Fredrik. Men du skrattar på ett sätt som du bara gör med dina vänner".

Personligen har jag en enorm soft-spot för killarna, som jag tveklöst tycker är roligast i Sverige. Deras reseprogram Grattis Världen från 2005 tillhör de bästa inom genren som jag har sett. Deras härligt bisarra öppenhet och kaxighet då de tar sig an resmål som Albanien, Cook Island och Estland liknar ingenting annat. I hur många andra reseprogram får man se insomnia-tävlingar och spottävlingar med giraff-spillning? Tja, inget annat helt enkelt.

I seriens avsnitt fyra är Fredrik-san och Filip-san i Tokyo och i avsnitt åtta hemsöker de den japanska landsbygden. De går ronder i sumoringen, sminkar sig som geishor, testar bondagesex (!), bejakar buddhistiska ådror, testar japansk toalett-teknik, sjunger karaoke i Japans Göteborg (d.v.s. Osaka) och testar speed dating.

hemsidan levereras värdefull information som att medellivslängden i Japan är 79,31 år, att statistiken avslöjar att det bugas 2560 gånger per dag av hissflickorna på de finaste varuhusen i Tokyo och att bondage kostar 3400 SEK (ett pris i vilket det ingår valfria damtrosor…). Otroligt roligt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant blogg! Jag följer den med glädje!

Linda sa...

Chrille, härligt att höra :D