25 juni 2007

Problematik med mat

Det är inte alltid så lätt med mat i Japan. Åtminstone inte för en vegetarian. Trots att det bedyras på heder och samvete att det du precis beställt är vegetariskt kommer det in en rätt som tillagats i fiskbuljong eller där det lite käckt simmar omkring några kycklingbitar som försöker maskera sig som tofu. Inte blir det lättare av att ha ett eget kök heller. Jag kan gå runt i evigheter i japanska matvarubutiker och bara känna mig som ett fån bland produkter som jag inte begriper vad de är för något ens (och om jag har ett hum kan jag ändå inte läsa på innehållsförteckningen). Naturligtvis går det att fråga någon vänlig japan (Andreas sprang runt i en kvart efter en man som skulle försöka hitta vegetariska halvfabrikat till oss en gång), men det förutsätter att du kan göra dig förstådd. När min bror kom på besök hade jag beordrat honom att ta med sig allt från knäckebröd till Tartex till quornvaror. Min brors första kväll innebar ett stort kalas för mig och Andreas: tänk, äntligen spaghetti med quornfärs igen... Kanske stavas himmelriket för en hungrig svenska som längtar ihjäl sig efter smaken av hemma internationella matvarubutiker som National Azabu Supermarket (vars adress är 4-5-2 Minami-Azabu, Minato-ku).

10 kommentarer:

erik sa...

är man stor i maten är det är ett stort problem att bli mätt också utan att äta dubbla frukostar lunchar middagar. Vilket är dyrt dyrt!

Linda sa...

Vi är visst aldrig nöjda ens med Japan, är vi? ;)
Men man kanske får ställa om och bli liten i maten? Magsäcken krymper väl om man försöker... Varför man nu skulle vilja göra det i.o.f.s.
Fast jag måste säga att när jag köpte sushi i matvarubutiken blev jag alltid proppmätt (speciellt om jag åt det med miso och grönt te vid sidan om), 16 bitar för Y200. (Mycket prisvärt)

erik sa...

Nu vill jag inte vara den som klagar, men detta är ett stort problem för mig och jag vill ju bidra till kommentarerna. ;-) Och jag kan inte sluta att undra vart du fick 16 bitar för Y200, då jag får 8 för Y450?!?

Thérèse sa...

Jag har aldrig varit i Japan men i Thailand tyckte jag det var lite problem att få människor att förstå det där med att man var vegetarian ibland. Då fick man bara lite kyckling eller räkor eller något. Så har dom den där fisksåsen som dom använder flitigt. Fast det var inte alltför stort problem ska ag klaga på några eller något land så skulle jag nog säga att vissa länder i Latinamerika dock inte Mexico och Ryssland känns inte som veg.paradis men det är bara min högst subjektiva uppfattning. Det brukar ju gå att hitta vegetarisk mat överallt i världen men det är inte så kul om man är i något exotiskt land och mest lever på pasta och tomatsås och pizza.

Misosoppa innehåller väl ofta fiskbuljong eller hur? Det är väldigt gott och en favorit hos mig trots att jag egentligen inte äter fisk.

Linda sa...

Erik, vi måste få vara onöjda ibland också ;) De fantastiska sushi-bentos som innehöll 16 bitar för Y200 hittade jag på Fresh Food Store nere i Toyosu. Inte direkt ett ställe man har vägarna förbi hur som helst (Andreas universitet ligger där), men Fresh Food kanske finns på andra ställen också?

Thérèse, visst är det så. Vegetarian tycks i vissa länder synonymt med lite kött/fisk/kyckling. Jag har upplevt att det var allra lättast att vara vegetarian i Indien (föga konstigt), tätt följt av England, Skottland, Irland och USA (trots att USA har en köttproduktion som är bortom förstånd).
Misosoppa är ofta gjort av fiskbuljong, ja. Vi hade dock tur att ha japanska vänner som kunde hjälpa oss läsa innehållsförteckningar och sedan peka ut de misosoppor man kunde köpa i affären som var helt vegetariska.
Sen finns ju alltid risken att det blir fel även om man är intygad att något är vegetariskt. Andreas var på en restaurang med en japansk vän och fick intygat att en soppa var utan kyckling/fisk. När vi kom tillbaka dit en annan gång fick vi höra att densamma soppa innehöll fisk. Så hur ska man veta? :S När man bor på en plats lär man sig tack och lov efter hand vilka vegorestauranger som finns och vad man kan handla i affären.

magu sa...

Misosoppa görs ju gansak enkelt på en bas av konbu.
Vegetariskt så det räcker tll.
För mig (som inte är veg.) är Japan paradiset!
Det finns inget land, INGET, som har godare mat!
Därför är jag glad att jag är här...

Martin J Frid sa...

Som vegetarian i Japan lär man sig också rätt snart att äta lite enklare än i Sverige. Det finns ett rätt stort utbud, men vill man ha färdiglagat är det svårare. Mitt tips är att skaffa riskokare, så har man alltid en bas att utgå från när man ska laga något hemma.

Linda sa...

Riskokare är ju perfekt :)

Linda sa...

Det kanske är framför allt i Sverige misosoppa göra av fiskbuljong, då? Fast jag tycker nog ofta att mison i affären har en tydlig fisksiluett på sig...

Lulu sa...

I princip var det kött i eller på varanda maträtt jag fick när jag var där... helt makalöst. Det var svårt att förklara det här med att vara vegetarian tyckte jag. De var liksom "ta bort köttet då".. Hmmm...

Men tack för tipset! Tills nästa gång jag kommer!