25 juni 2007

Sommarprat i P1

En svensk tradition som jag faktiskt gillar väldigt mycket är Sommar i P1. Dagens sommarvärd heter Anna-Karin Gauding och är en av min mammas äldsta vänner. Anna-Karin har bott över 30 år i Chile och är djupt engagerad i biståndsrörelsen (ett dumt ord, jag vet, men det står just nu stilla i huvudet ang. synonymer). "Jag kommer att tala om Latinamerika och om mig själv, om engagemang och delaktighet och om konsekvenserna av mina livsval. Men också om att välja till istället för att välja bort," berättar Anna-Karin på Sveriges Radios hemsida. Jag vet att många av mina läsare har ett djupt intresse för Sydamerika liksom för rättvisefrågor av olika slag, men jag uppmanar förstås alla att lyssna! Om ni missar det på radion (det sänds just nu) finns det alltid möjlighet att göra det senare ikväll eller på nätet.
För övrigt ser jag verkligen fram emot att höra storfavoriterna Filip & Fredrik sommarprata den 2 juli.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Trött (appropå Gauding) på personer som tror att tro på gud är en nödvändighet för andlighet. Det är snarare andefattigt att behöva personifiera andligheten i gud fader.

Linda sa...

Är det verkligen så? Som teol.kand. måste jag erkänna att mina erfarenheter via studier och egen "forskning" säger mig att det är precis tvärtom; att "gud" ofta rationaliseras bort, men att en andlighet gärna får bestå. Ofta är väl gud också enbart ett uttryck för en kraft, som kan vara hur stor eller liten som helst, men egentligen sällan är personifierad i en konkret fader. Mitt intryck av Gauding är att hon står ungefär där också.

Birgitta sa...

Intressant så olika man kan lyssna och höra...
Anonyms ord a propos Gauding låter helt som uppochnervändavärlden mot vad jag hörde. Eller så gav hennes ord bara en association just till alla ANDRA som förutsätter en gud fader. I så fall hörde vi ganska lika, Anonym, Linda och jag själv.
Men viktigast av allt - när man lyssnar eller läser eller ser - är ju just att få igång tankar. Eller?

Linda sa...

Visst är det väl det? Att få människor att REAGERA är viktigt, oavsett om de håller med en eller ej. Något av det värsta som finns är mänskliga zombies, inte sant?