11 juli 2007

Japanska eller engelska?

Fredrik Strage recenserar i dagens DN japanska D'Esparis Rays skiva "Mirror". Som ni kanske är bekanta med har en hel del japanska band en förkärlek för att blanda in engelska fraser i sina för övrigt japanska texter. Varför banden skriver på japanska förklarade Hizumi, sångaren i D'Espairs Ray, för mig i höstas under en intervju om musikgenrefenomenet visual kei; få japaner har kunskaper i engelska och eftersom texterna ofta är intimt knutna till den japanska kulturen och poesin, vore det bara fånigt att skriva på något annat språk. Frågan är dock om det inte bara blir ännu mer fånigt med de malplacerade, ofta grammatiskt inkorrekta engelska fraserna? (Något japanerna själva antagligen är lyckligt ovetandes om).
Eller som Strage uttrycker saken: "Lika underhållande är vokalisten Hizumis vana att slänga in, mer eller mindre obegripliga, engelska fraser i de japanska texterna. 'Bustard lame faker... feel you, nasty dance!' sjunger han och slår ett slag för surrealistisk rockpoesi."

4 kommentarer:

Mathias Zachau sa...

I vilket sammanhang träffade du D'espairsRay? :O Tanken var att jag skulle göra en intervju med grabbarna när de spelade i Stockholm häromdan, men tråkiga omständigheter satte stora käppar i hjulet för mina storartade planer:( Spontana reaktioner på kritiken Strage avfyrar i sin recension såklart att den inte är helt obefogad, men samtidigt är det som att gråta över söta små rynkor.

Linda sa...

Jag har faktiskt inte träffat dem, körde intervjua via tolk på tyska GanShin :) Det blev ändå mycket pusslande i vad som verkligen blev sagt och inte ;) - men jag kan inte låta bli att tycka att det är lite charmigt samtidigt :)
För att vara Strage var det väl ändå ganska snäll kritik ;)

Chrille sa...

Haha, ja jag har också lagt märke till deras engelska i sånger. Och nog blev det märkligt när jag hörde en sjunga "darin" i en refräng när det skulle vara "darling"....

ミカエル sa...

gakeppuchi ni tatasareta toki
kunan mo boku no ude o tsukami
jibun jishin no arika ga hajimete mietan da
motto hiroi FIIRUDO e motto fukai ookina doko ka e
yosou mo tsukanai sekai e mukatte yuku dake
IT'S CALLING ME AGAIN
boku wa boku no koto ga shiritai

^_^