14 februari 2008

Intakta dekorationer


Det här är en ovanlig syn i Sverige. En kväll när vi cyklade hem från Harajuku passerade vi den här lilla gatan i Akasaka där ett enormt drinkglass är fastklistrat på gatan utanför för att locka gäster. Mycket stämningsfullt och snyggt!
Det hade varit vandaliserat alternativt sönderslaget innan den första natten var över i Stockholm, eller i stort sett överallt i Sverige för den delen. Men icke i Japan. Mer av sådant, tack!

3 kommentarer:

Sokrates sa...

Det här är ett utmärkt exempel på det som fått mig att börja planera ett mer permanent byte av hemort, från Stockholm till Tokyo.

Är hjärtligt trött på risiga söder, som bara blir mer och mer förslummat, och på dryga svenskar som tror att det svenska samhället är höjden av mänsklig kultur.

Saknar Tokyo som en missbrukare saknar sina droger. Din blogg både gör min abstinens så mycket svårare, och skänker samtidigt en viss lindring genom beskrivningen av bekanta miljöer, företeelser och sammanhang som är unikt japanska och källan till min kärlek.

Du flyttar till sommaren alltså? Det är bara lyfta hatten och gratulera!

/S

Linda sa...

Sokrates, jag håller med dig till punkt och pricka. Och min egen blogg fyller även för mig ungefär samma funktion; det gör abstinensen svårare och lindrigare på samma gång. Framför allt hjälper den mig att hålla fast mig vid målet, jag är så ostrukturerad och flyktig att jag annars lätt tappar bort mig i universum och fastnar någon helt annanstans... Och det får ju inte hända när Tokyo finns!

Sokrates sa...

Skön inställning måste jag säga - att blogga som verktyg för att behålla målfokus trots dig själv, så att säga... ^__^

Du är inget stort fan av taoismens princip wei wu wei (fritt översatt, "att göra utan att göra") då?

Om du ska ta dig mellan punkt A och punkt B, men av olika omständigheter hamnar vid punkt C, är det per definition fel eftersom målet ursprungligen var ett annat? Även om punkt C råkar vara synnerligen angenäm?

(Sjukt förenklat och lite småjolmigt wei wu wei-resonemang, jag vet. Vill bara inte ockupera hela din kommentarsfunktion...)

Fast jag förstår nog egentligen vad du menar. När man väl upptäckt Tokyo känns det nästan oansvarigt och slösaktigt att tillbringa tid på annan plats.

Är själv ibland så disträ att jag tappar bort dagar och får kolla leg på mig själv för att bekräfta vem jag är. Skulle kunna vakna upp hos en matthandlare i Abu Dhabi imorgon, om jag inte tvingar mig att behålla fokus på målet - Tokyo.

Ska du frilansa med pennan på heltid när du återvänder till Underlandet?