14 augusti 2008

"Batman - The Dark Knight" når Tokyo

Jag var hyfsat förvånad när jag upptäckte att jag tyckte att Batman Begins var en riktigt bra film - bra så där som Dogville, A History of Violence och Lady Vengance är bra filmer. Jag, som har en stor faiblesse för skräckfilmer, tyckte också att Cillian Murphys porträtt av Dr Jonathan Crane var riktigt ruskigt. Det har därför känts självklart att gå och se The Dark Knight. Och att Heath Ledger skulle göra en intressant insats och lyfta Jokern till helt nya filosofiska nivåer stod klart långt innan hans eget liv hann ikapp rollen.

Batman-gänget, de delar som finns kvar av det, har i dagarna besökt Tokyo för att göra PR för filmen (som om det egentligen skulle behövas, en skådespelares tragiska död har mer än väl försäkrat filmens vikt i det gröna guldet...). Regissören Christopher Nolan har tillsammans med huvudrollsinnehavaren Christian Bale samt Maggie Gyllenhaal och Aaron Eckhart pratat om The Dark Knight och inte minst om Heath Ledger och hans magnum opus-insats som Jokern.

I chose Heath after seeing him in Brokeback Mountain,” berättade Nolan på presskonferensen. “I was confident he was fearless enough to take on an iconic role, get his teeth into it and make it his own. The Joker stands for anarchy. He has no predictable motivation. The thrust of his villainy is that he takes pleasure in tearing down the structures of society, taking the morals and rules that others live by and turning them against each other.”

Jag kan inte låta bli att citera Fredrik Strage som i juni skrev en av sina strålande DN-krönikor och, som så ofta, slog huvudet på spiken:

"Heath Ledger [har] sagt att han influerats av två figurer i sitt porträtt av Batmans ärkefiende Jokern: Sid Vicious och Malcolm McDowells värsting i 'A clockwork orange'. Heath Ledger stängde in sig på ett hotellrum i flera veckor och övade på Jokerns skratt. Han ville bort från Jack Nicholsons klassiska men knasiga tolkning av figuren. Ledger sa att han ville spela 'en fullständig sociopat, en kallblodig, massmördande clown'.

Av trailern att döma har Heath Ledger skapat ett nihilistiskt odjur som likt Sid Vicious struntar i om han lever eller dör. Hans röst svajar från det mörkt sluddrande till det ljust psykopatiska. 'To them you're just a freak, like me', säger han till Batman och berör superhjältegenrens mest klassiska tema att hjälten och skurken bara är två sidor av samma mynt. Om 'The dark knight', som tidigare påståtts, inspirerats av Frank Millers seriealbum 'The dark knight returns' finns det goda chanser att filmen utvecklar det masochistiska förhållandet mellan Batman och hans antagonist. I Millers version var Jokern en hårdmejkad bög som längtade efter att Batman skulle bestraffa honom.

Heath Ledgers make-up är mer skabbig än fjollig. Det ser ut som om han inte torkat av den på flera veckor. Läppstiftet har kladdats över de groteska såren i hans mungipor. Kläderna är också sunkiga. Filmens kostymör beskrev i tidningen Empire den nya Jokerlooken med ord som 'grunge', 'punk' och 'anarki'."

Det låter onekligen som en karaktär precis i min smak. Vi har fortfarande inte kommit iväg och sett filmen (när man är ett gäng som ska gå tar det tid att koordinera liven), men jag vågar tro att det blir en intressant filmupplevelse.

4 kommentarer:

Mikael Takacs sa...

Den är precis lika fantastisk som du verkar tro att den är. Heath Ledger höjer den ytterligare.

Linda sa...

Härligt! :D
När drar ni till Tokyo?? Det närmar sig, va? :)

nathalie sa...

Att se Dark Knight är ungefär som att vara med i en bilolycka. Man blir chockad, kommer i håg bitvis, och får samtidigt något för livet.

Mikael Takacs sa...

Ja, det närmar sig med stormsteg:)
Första september bär det av. Är lite nervös inför första dagen, att hitta allt man ska i tid, men det ska nog gå bra. Längtar som bara den :)