09 december 2008

5 x upplevelser

Fem upplevelser jag måste ha i bagaget innan jag checkar in hos gud är:

Transibiriska järnvägen, från Moskva till Peking. Självklart med stopp i Mongoliet.

En hemmasnickrad pilgrimsresa till (en salig blandninga av) religiöst viktiga och heliga platser runtom i Europa, som Lourdes, Canterbury, Taizé, Stonehenge och Vatikanen.

Besöka Mexico under Dia de los Muertos.

En superduperlyxhotellsemester under en eller två veckor, gärna på Cook Island; en sådan där semester där man bara slappar, blir omhändertagen, badar i overkligt azurblått hav och fullständigt glömmer bort att det finns en annan verklighet än den man kan köpa för pengar.

Spektakulärt firande av det kinesiska nyåret i Hong Kong - fyrverkerier och skyskrapeskyline, oslagbar kombo!

10 kommentarer:

Rim of the World sa...

Den sista ser ju helt jävla makalös ut.
Jag fattar inte att jag MISSAR spektaklet med bara några veckor.

Men skylinen har jag varje dag.
Rätt utanför fönstret.
Helt otroligt bara det egentligen...!

Ulrika sa...

Hörru, det var väl du som aldrig kunde tänka dig att lägga så mycket som vi gjorde på vår superduperlyxsemester?:) Kul att du ändrat dig, det var definitivt värt det!

N sa...

Oh, Transsibiriska vill jag verkligen åka! Kommer ihåg när jag åkte tåg från Moskva till Nizhnij Novgorod för nåt år sedan. Blev nästan skräckslagen när konduktören knackade på mitt i natten och bad om att få se "Dokjument". Lite Gestapo feeling nästan, hah.

Linda sa...

Rim, är det äntligen dags för Tokyo igen? Hur känns det att lämna HK? (Det måste onekligen vara lite nesligt att missa nyåret så där precis, som att snubbla på mållinjen på något vis).

Ulli, I know :P "Problemet" är väl just det där, att när det finns så mycket man vill se/göra satt i relation till priser, och då just vad priset på en sådan superduperlyxhotellsemester kostar, blir det alltid för mig svårt att motivera sparandet till det... Jag börjar liksom spendera på andra resor för fort :P
Men jag och Andreas bläddrade i tidningen Connoisseur (ni vet den där lyxtidningen som bara går ut till den del av befolkningen, (42 000 personer!) som tjänar över en miljon om året) och de hade "10 gånger"-nummer, d.v.s. 10 gånger X (upplevelse, hotell, designer, fotografer etc.) och då listade de just 10 x världens bästa hotell. Sedan dess är jag hooked på idén att någon gång uppleva en sådan grej. Jag ska starta ett konto bara för den saken skull och den dagen (om 20 år?) pengarna räcker, DÅ jävlar, då ska vi åka till en "privat" ö :P

N, det känns nästan som om det där måste höra till upplevelsen? ;) Har aldrig åkt tåg i just den delen av världen, men minns hur det var att yrvaket stirra på en gränskontrollant som krävde pass när jag åkte tåg från Tjeckien till Tyskland för si så där tio år sedan.

Ulrika sa...

Linda: Ja jag vet, det var ett stort mentalt steg för mig med, men i dag lever jag fortfarande på minnet. det var helt fantastiskt, och jag hoppas så att jag kan göra det igen. Men som du säger, det finns hundra andra ställen man vill se och då är det så svårt att lägga en årsbudget på en resa. Men som sagt, totally worth it!

Linda sa...

Ja, men det är ju så! När jag och Andreas lärde känna varandra för alla dessa år sedan förstod han inte alls det där med att lägga pengar på upplevelser (det fanns ju inte kvar!), men tack och lov har jag fått honom att ändra uppfattning om det ;)
Så nu ska vi ta det där steget också, att våga lägga mycket pengar på upplevelserna. Det var längesedan jag gjorde en backpacker-grej, men jag snålar fortfarande rätt rejält on the road...

glokala birgitta sa...

Jag skulle kunna tänka mig att hänga med på ett par grejer, om det är så att andra medresenärer saknas...
I alla fall om jag finge lägga till norra delarna av Sibirien som avvikare från Transsibiriska och lägga till Santiago de Compostela på pilgrimspromenaderna. (Fast SdC hotas nog också av turistifiering kan jag misstänka. Ändå har det en enorm dragningskraft att klättra i Pyrenéerna. Nästan som Yorkshire Dales...)

Linda sa...

Vi gör det!!! Transsibiriska SKA vi ju göra vid den där berömda åldern av 65/30/25, eller hur?!

glokala birgitta sa...

Självklart!!!!

Linda sa...

HURRA!