19 december 2006

Jul i Japan - "som alla hjärtans dag"

Jag pratar med min vän Tomomi, och frågar om hon ska fira jul trots att det är en kristen högtid (hon har trots allt bott sammanlagt 7 år i Sverige...).

Hon säger: "Christmas is not as big a thing as New Year's in Japan, so I'll have to work. Actually Christmas in Japan is like St. Valentine's Day in western countries, so it's a special day for couples (and of course children)".

Till skillnad från de flesta familjer i Sverige, som (i bästa fall?) firar tillsammans i hemmets ljusupplysta vrå och kanske träffar släktingar man inte sett sedan förra julen, är julen i Japan en utåtriktad och social händelse i många japanska ungdomars liv – vilket inte är så konstigt m.t.p. att julafton saknar de religiösa, ”tunga” kontonationerna och helt enkelt mest handlar om kommersialism.

Högtiden är framför allt viktigt för galsen. Inte nog med att julafton är den viktigaste dagen på hela året för dem – det måste shoppas och hittas en kille, så att dagen spenderas stylad på det allra senaste viset och i en snygg killes sällskap.

På julafton är hårsalongerna, nagelsalongerna, klädaffärerna och märkesbutikerna i stadsdelen Shibuya (där, som ni vid det här laget vet, de flesta gals och deras manliga motsvarigheter hänger) smockfulla av ungdomar som förbereder sig för den speciella kväll som stundar.

När skymningstimmarna börjar närma sig är biografernas föreställningar slutsålda, restaurangernas bord uppbokade och stadens love hotels har fulla rum över natten. Dagen efter, på juldagen, samlas paren på Shibuyas många kaffekedjor, fortfarande gnistrande stylade och kanske, om de har tur, förälskade.

Reklam för nagelsalong i juletid.

4 kommentarer:

Unknown sa...

Men gud va jag saknar Japan när jag läser din blogg,
Japan är love and hate på ett annat sätt än alla andra asiatiska länder. Det finns ett mått av unreachable i Japan som håller fasinationen kvar..

Har massa japanska vänner som jag lärt känna utanför Japan, de står inte att känna igen i Japan.
Din blogg är toppen!

Linda sa...

Berätta gärna om dina egna upplevelser i Japan, det är alltid spännande när man delar med sig :)
Jag vet inte om jag nu gör precis det jag inte skulle göra med bloggen, dvs. fokuserar för mycket på det sk. "japanska vansinnet". Har alltid haft ambitionen att INTE strö på fördomar, men det är ju så fantastiskt roligt med sådant som gals och konstiga prylar och helt enkelt en massa livsstilar som är fjärran den svenska. Men vad bra att det uppskattas, det värmer! :D

神野ミカエル sa...

'...julafton saknar de religiösa, ”tunga” konnotationerna och helt enkelt mest handlar om kommersialism.'

Låter ungefär som i Sverige. ^_~

Linda sa...

Jo, det kan man ju onekligen börja säga nu - men här fylls åtminstone kyrkorna på första advent för musiken skull ;P