24 april 2007

Utmanad - om reseinspiration

Jag skulle precis sätta mig och skriva dagens första blogginlägg, då jag insåg att jag hade blivit utmanad av Anna. Jag bestämde mig för att anta den utmaningen på studs, så det andra tankarna jag har om vad jag ska blogga om kommer istället lite senare.

* Vilka fem nya länder skulle du vilja besöka härnäst?

Kanada. Jag drömmer om British Columbia och Vancouver. Naturen!

Mongoliet. Stäpperna kallar på mig. Verkar outsägligt fascinerande.

Island. En riktigt god vän sedan barndomsben bor där och jag skulle gärna vilja uppleva landet med hjälp av hans isländska ögon. Allt från nattlivet i Reykjavik till de öde vidderna.

Italien. Ett av världens godaste kök. Några av världens godaste viner. Blytung historia. Vackert. Jag tror att Italien har väldigt mycket av det man kan begära av ett land och det är nästan pinsamt att jag aldrig satt min fot där. Jag vill framför allt se naturen i norr, Venedig och Rom.

Azorerna. Jag och Andreas har länge pratat om att åka dit. Verkar väldigt intagande och speciellt.

* Fem länder du har besökt och vill återvända till.

Japan. Alltid, alltid, alltid. Mer motivering känns aningen överflödig i det här sammanhanget ;)

USA. Ett land jag emellanåt hatar att älska. Fascinerande, omvälvande, utmanande, förskräckande. Politiken som förs från Vita Huset, vapenlagar, kristen höger, fördomar, låg utbildning... Listan på vad som gör USA till ett land som inte torde hamna högt upp på min lista är lång - men å andra sidan: naturen, öppenhjärtigheten, underground-kulturen... Jag älskar att resa längs östkusten och New York City är mina drömmars stad. Högt upp på reseplaneringslistan ligger sedan Florida, New Orleans (ja, fortfarande), Seattle och Washington State, (mer eller mindre hela) Kalifornien, Las Vegas, Chicago... Jag skulle bokstavligt talat kunna tänka mig att se allt i USA.

Brasilien. Jag var bara 11 år då jag var där och skulle väldigt gärna återse landet med "vuxna" ögon.

Storbritannien. London kan jag inte sluta åka tillbaka till, och Skottland är tjusande. I juni åker jag för första gången till Irland (för att hälsa på en god vän som bor i Dublin).

Thailand. Inte så innovativt för en svensk, men jag älskar verkligen mitt Thailand. Förhoppningsvis blir det en fjärde resa dit i vinter.

* Ett land du inte gärna vill återse.

Egentligen inget, men om jag måste välja så hade jag nog kunnat undvara att resa tillbaka till Indonesien. Jag har rest i landet i tre veckor och blev tyvärr inte alls imponerad. Visst är t.ex. Bali vackert, men när så mycket annat inte fungerar eller inte är tilltalande räcker det tyvärr inte. Kanske hade vi otur - vi besökte landet bara en månad efter de andra bombningarna i Kuta - men oavsett vad så känns det inte så motiverat att åka tillbaka.

* En plats du blev positivt överraskad av?

Kuala Lumpur i Malaysia. Jag hade hört så mycket illa om staden innan jag satte min egen fot där, men jag gillade det verkligen. För mycket västerländska influenser? Tja, jag håller inte med. Det räcker att skrapa lite, lite på ytan för att inse att en helt annan verklighet ligger och ruvar därunder. Detsamma gäller nog faktiskt Singapore också.

* En plats som inte motsvarade dina förväntningar?

Jag måste nog erkänna att jag var lite besviken på Amsterdam, som var ruffigare än jag förväntat mig - men det kanske beror på den enorma kontrast det är att resa dit från Tokyo :P

* Vad är viktigt för dig när du väljer hotell (eller annan typ av övernattning)?

Efter att ha rest runt med ryggsäck ett antal gånger har jag släppt ganska många av mina konventioner då det kommer till boende. Jag antar att jag framför allt drar gränsen vid att det ska vara rent, inte fallfärdigt och inte krylla av ohyra (insekter kan vara svårt att undvika i sig däremot). Annars står jag ut med mycket mer än jag en gång i tiden trodde.

* Rekommendera tre hotell! (eller annan typ av boende)

Kai Bae Hut, Koh Chang, Thailand. Vackert och lugnt invid strandens pir. Vitkalkade bungalows som vetter mot havet. Handdukar, schampo, duschtvål, tops och en liter vatten ingår, liksom daglig städning vid efterfrågan. Har egen restaurang och minimart, samt ligger intill dykcenter. Rum med varmdusch och fläkt från B500 och kort avstånd till några fantastiska små restauranger där man kan äta under bar stjärnhimmel. En bit in i skogen finns ett hippietillhåll som känns som om det trillat ner från 60-talet. Jag hoppas att platsen inte blivit sönderexploaterad sedan jag var där sist...

Park Hyatt, Tokyo, Japan. Kanske världens bästa hotell. No kidding. Kostar naturligtvis därefter.

Att bo hemma hos vänner, Överallt, Hela Världen. Ok, det är ingenting som kan fixas utan att man har vänner på en plats, givetvis. Men ingenting slår upplevelsen av att få se ett land genom ögonen på någon som bor i det. Det finns dock genvägar runt problemet. Jag tipsar om en del av dem här.

* Vilket är det bästa hotell du sovit på?

En natt spenderade på Khao Sok River Lodge i den thailändska regnskogen Khao Sok kommer för alltid att tillhöra mina bästa minnen. Boendet var bohemskt lyxigt med en balkong som låg rakt över en orörd flod. Vi satt med thailändska och svenska vänner, spelade gitarr, drack öl och lyssnade på djungelns alla fascinerande läten in på småtimmarna. Något sovande blev det förstås inte mycket av, men upplevelsen av hotellet kommer alltid att finnas med mig.
Annars: Fisherman's Cove vid kusten söder om Chennai i Tamil Nadu, Indien - följ länken för att se varför. Det är en del i kedjan Taj, som har både ett och annat minst lika lyxigt hotell på andra platser runtom i Indien.

* Vilket är det värsta stället du har sovit på? (i nyktert tillstånd)

Genom åren har det visserligen blivit både det ena och det andra stället som inte alltid känts strålande, men ett hostel precis vid huvudbusstationen i Kuala Lumpur (jag minns tyvärr varken namnet på boendet eller gatan just nu...). Det var ruffigt, rent ut sagt äckligt. Vi tackade ja trots att vårt rum såg skabbigt ut och luktad illa, eftersom det bara rörde sig om en natt. Men då vi släckt lamporna fick vi besök av små jätteroliga varelser - bedbugs. Vi stormade ner mitt i natten för att få byta rum, vilket vi fick. Men efter att ha tittat på fem andra, det ena äckligare än det andra - samtliga med synliga bedbugs och i ett fall mer eller mindre t.o.m. ett hav av kackerlackor i en säng - tog vi vårt pick och pack och flyttade ut. Då var klockan närmare 3 på natten. Tack och lov lyckades vi hitta ett annat hostel i närheten på bara någon halvtimme.
Åker ni någon gång till KL och ska bo på hostel kan jag inte rekommendera de som finns just runt busshållplatsen. Vid ett tillfälle tidigare testade vi ett annat, och det var ganska illa det också.
Ett sunkigt boende i en vildmarkspark i Sydindien hamnar inte heller högt upp på min lista. Vem fasiken har kommit på idén att lägga in en heltäckningsmatta i ett hus i allra hetaste Indien? Det luktade inte gott, och sjuk blev jag.

---
Ni får verkligen ursäkta att namnen på en del platser trillat bort. Är det någon som absolut vill veta vad det eller det heta, tveka inte att höra av er. Jag kan alltid leta rätt på det i gamla resedagböcker.
Jag utmanar Blå Lotus-Linda, Jenny, Lo och Nadia.

7 kommentarer:

Linda sa...

Gaaah, jag vill inte ha spam ju! Jag trodde att ordverifieringen hindra sådan skit... Någon som vet hur man raderar kommentarer?? Jag känner mig som en nätidiot idag som inte lyckas klura ut det själv :S

Anna Malaga sa...

Wow, vad snabbt! Jättekul och intressant att läsa dina tips!

Glöm inte Toscana, Florens, Sienna osv när du äker till Italien. Och Napoli som är en otroligt kaotisk, men fascinerande stad och har ett museum med alla mosaiker frân Pompejis bostäder.

Det ska bli intressant att läsa din reseberättelse frân Mongoliet! Själv har jag inte riktigt känt det där lockropet frân stäppen. Kyla, fârhuvuden och stomjölk..*ryyys* ;-)

Ditt tips om att bo hos vänner är kanonbra! Dâ slipper man kanske löss ocksâ - fy tusan! Flugor, spindlar och myror är OK, men löss och hav av kackerlackor, nej tack!

Anna Malaga sa...

Klicka pâ soptunnan under kommentaren!
(inte min, alltsâ!)

Linda sa...

Anna, tack! Nu är det gjort! :D

Jenny sa...

Du räddar mig från plugg! Tack!

Thérèse sa...

Spännnade. Håller med Anna att bo hos vänner är oslagbart. Delar inte din förtjustning i Thailand dock. Men det verkar jag vara ganska ensam om i Sverige. Har knåpat ihop en egen lista nu om du vill surfa över till min sida

Linda sa...

Jenny och Thérèse, jättekul att ni också fixar listor. Det här var verkligen en intressant utmaning som det var riktigt roligt att få skriva ihop. Jag har själv rest mycket genom åren, men blir plötsligt väldigt medveten om att jag har en tendens att återvända till mina favoritplatser istället för att se nya... London och Thailand t.ex., varför åker jag "bara" dit hela tiden? :P

Nu ska jag surfa in på era sidor och se vad för spännande ni har svarat!