07 juni 2007

Okinawa - Japans tropiska ö

Idag har jag, för första gången på länge, verkligen fantiserat om semester. Om ledighet. Om sol, sand, kall öl, middag och levande ljus på stranden och turkost hav så långt ögat kan nå. Det blir väl så då man sitter med sina SPSS-dokument och Excel-filer hela, långa dagen så att ögonen till slut går i kors. Höjdpunkten var jobbet med en alternativ-guide till New Yorks East Village (en av mina hjärteplatser på den här planeten), men självklart blev det mest det där SPSS (statistikprogram för er som inte känner till det). När jag tänker på semester så tänker jag på Okinawa.

Kanske känner ni till henne, Japans sydligaste prefecture med 41 bebodda och 16 obebodda öar, som ligger utströdda mellan södra Kyushu och norra Taiwan. Okinawa-hontō (eller Okinawa Island) är den största och mest välbesökta ön, där även den administrativa huvudstaden Naha ligger.

Eventuellt är det, det avlägsna, läget som gör att inte många utländska turister som besöker Japan tar sig så långt söderut. Däremot är ön ett väldigt populärt resmål bland japanerna själva eftersom Okinawa har Japans enda subtropiska klimat med temperaturer på minst 15 grader året om. Mars-april respektive november-december anses vara de bästa månaderna klimatmässigt och därför också för resor dit.

Kulturen på Okinawa skiljer sig ganska mycket från resten av Japan, och öborna kallar sig själva snarare för "uminchu", "havets människor", än för japaner. Den mest kända kulturexporten torde vara kampsporten karate, men från Okinawa härstammar också en alldeles säregen musik, liksom ett eget kök och till stor del också ett eget språk.


Just nu hade jag inte haft det lilla minsta emot att ligga på någon av Okinawas vita sandstränder. För tillfället håller förvisso öarna på att regna bort lika mycket som resten av Japan (bildligt talat åtminstone, det är som sagt regnperiod), men sen...

7 kommentarer:

Ricky M Muchtar sa...

Your reviews about great places and events in Japan is Interesting.
I do love japan's culture very much.

But, too bad, i do not understand your language.

I hope you can post some review with english.

I am from Indonesia by the way.

Alice sa...

Åååh! Ikitai, ikitai!!! Har du varit där många gånger?

Lisa Christensen sa...

Vilken fin blogg du har. Intressant läsning och vackra bilder!

Anonym sa...

Jag tror snart att jag måste sluta följa din blogg, för jag vill bara åka tillbaka till Japan när jag läser den... :-P

Piddelito sa...

Japan och tropiska söderhavet i kombination. Kan det bli bättre? A marriage made in heaven, som de säger. Jag instämmer med föregående talare: sokkoku Okinawa ni ikitai desu!

Anna Malaga sa...

Oj, vita sandstränder och lata dagar med kall öl var nog det sista jag tänkte pâ när det gäller Japan ;-)
Intressant, som alltid. Hoppas du fâr nâgra vilsamma dagar snart!

Linda sa...

Alice, ska jag vara helt ärlig har jag aldrig varit där, men jag VILL jättegärna och hoppas på en första tripp dit nästa år :)

Åsa, jag förstår själv vad du menar :P

Piddelito, blir det någon resa så långt söderut för dig i sommar? Vill minnas att det inte blir så, men då har du ju ett gott skäl att återvända igen :)

Anna, jag tror egentligen inte att det är så många som känner till att Japan har ett subtropiskt klimat nere vid Okinawa. Det snöklädda Hokkaido är nog mer bekant i.s.f. Japan är häftigt på det viset, att det finns så många olika typer av klimat, du kan få tropiska sandstränder och några av världens bästa skidorter OCH årstider i samma land. Japan har onekligen det mesta :P