25 oktober 2007

Fula människor, vid hädan

Dagens citat på Japan Today fick mig att skratta högt. Politisk inkorrekthet är ju bara för roligt.

"I just wonder how he feels when he sees ugly people wearing his clothes. If you go to the countryside in America and people are wearing Bathing Ape, that's not very cool," tycker miljonären Hiroshi Fujiwara, "self-styled 'king' of the Harajuku fashion/music/lifestyle industry", när han pratar om sin gamla vän Nigo som äger modeimperiet A Bathing Ape.

Ja, herregud, vilka problem det finns...

(Vi har hittat flygbiljetter till Tokyo! Hurra hurra hurra!)

13 kommentarer:

Tolken sa...

Hittar ingen sökfunktion på din blogg så här kommer en fråga som inte har med någonting att göra. Har du sett Lost in Translation? Och har du skrivit om den? Jag vet inte men jag antar att den är ganska provocerande om man är förälskad i Tokyo.

Pumita sa...

Wow! Kul med en Japan-resa! När åker ni?

Martin sa...

Inte för att det här är nåt slags forum men:
Tolken: Är också jag Japan- och Tokyo-fan och min personliga syn på Lost in Translation är att den säger bra mycket mer om Amerikaner än vad den gör om Japan och japaner i allmänhet och Tokyo i synnerhet.

Martin J Frid sa...

Lost in Translation är en skön film bortsett från de rent rasistiska inslagen som bara fungerar för att amerikanare är som de är. Jag gillade t ex inte scenen där wiskeyreklamen spelades in. Ingen professionell japansk tolk skulle bete sig som i den scenen. Men trots allt fungerar filmen som vykort från en väldigt främmande plats, och det var väl det som var meningen. Vad tyckte du själv?

Martin J Frid sa...

PS sökfunktion finns uppe i vänstra hörnet, det står "Sök i bloggen".

Linda sa...

Tolken, Martin har mer eller mindre svarat på frågan eftersom jag är av ungefär samma åsikt. Jag har inte skrivit om Lost In Translation i den här bloggen, men däremot i min tidigare. Länk till tidigare inlägg:
http://tokyo.webblogg.se/241006202522_idn_om_det_japanska.html
Jag blir dock nyfiken på varför du, Tolken, tror att filmen ska vara provocerande - hur tänker du då?

Pumita - inte förrän nästa år, men man skuttar fram i tillvaron redan nu av att veta att det stundar inom en gripbar framtid :D

Pumita sa...

Jag vet precis hur det känns! Inte för att jag har nån resa på gång just nu men så fort man bokar biljetterna känns det ju mer konkret. Vad kul för dig! :)

Tolken sa...

Jag har hittat sökfunktionen och rodnar över att jag inte såg den först. Jag tror att jag reagerade just på tolken i den där whiskyreklamen. Ingen professionell tolk överhuvudtaget skulle bete sig så. Sen så blev jag trött på att "ingenting" i Tokyo var bra. Jag antar att det förmodligen speglade deras egna tragiska situation, men det blev ändå tröttsamt i längden. Och sen kanske det är som Martin säger att det säger mer om amerikaner än om japaner.

Tolken sa...

Och jag kanske tyckte den var så provocerande efter den där japanska tolken...
Men jag tror att det provocerade låg i att jag aldrig tyckte det fanns något förlåtande - en väldigt annorlunda plats kan vara jobbig, överväldigande, påträngade precis som i filmen, men ofta hittar man tillslut ändå något som är OK, trevligt, bra eller dylikt. Men jag tyckte aldrig det kom.

Linda sa...

Tolken, jag tror faktiskt att du slog huvudet på spiken med något där: att filmen aldrig är förlåtande. Eller ödmjuk, för den delen. Den stannar kvar i det konstiga, det alienerande. Kanske för att den vill säga något om ensamhet och att det blir enklast så då? Men jag har suttit i Tokyo och varit värsta Scarlett Johansen-bruden med mascara rinnande ner för kinderna i en ensam lägenhet - men den känslan gick ju tack och lov över och jag hittade något annat. Det är konstigt att den stunden aldrig kommer i filmen.

Anonym sa...

Tja!

Måste bara fråga ifall det är samma Linda som skriver de där sköna matartiklarna om det Japanska köket på backpacking.se? Har aldrig blivit så sugen på sushi som när jag läste dina artiklar!

Jag vill gärna åka till Japan, och plugga där, men man är ju lite rädd att bli en Bill Murray - utlämnad och förvirrad. Fast jag misstänker att det är charmigt också på sitt sätt. Blir det så att utlänningar dras till varandra i Japan?

Bra blogg för övrigt. Ska plugga japanska till våren, har du något tips till en rookie?

Mvh
Jocke

loathing sa...

kan du inte tipsa om dom galnaste grejerna man kan göra när man reser till tokyo??

Linda sa...

Jocke, visst är det samma Linda :) Kul att du gillar mina artiklar, det är det som är poängen, men inte alltid man lever upp till den :D

Förstår att det känns lite nervöst att fatta ett beslut om att flytta till Japan ett tag, och resultatet av det hela varierar förstås väldigt mycket. Många trivs, många misstrivs. Man får nog försöka rannsaka sig själv i förväg och försöka komma fram till om man tror att det finns en risk att man blir Bill Murray eller ej... Jag var nog allt lite Scarlett Johansen i början på min vistelse, men det gick över! :D
Vad är det för rookie-tips du vill ha? Jag kan kanske hjälpa till :)

Loathing, de galnaste grejerna... Visst, jag ska fundera på det! Du gav mig en mycket bra idé till kommande inlägg :)