23 december 2007

Japanska julgranar

Det finns förstås mycket spännande att säga om den japanska julen eftersom den inte är direkt lik den svenska. Men visst är det fascinerande att bara titta på bilder? Mer kommersiellt spektakel ser man nog inte ens i USA vid den här tiden på året... Här är några bilder på juldekorationer i form av julgranar.

I Shibuya Mark City East Mall kan man se ovanstående julgran på 12 meter - den största i Shibuya-distriktet. © Shizuko Mishima.

Framför Mikimoto i Ginza syns ovanstående julgran, en tradition sedan över 25 år tillbaka. © Shizuko Mishima.

Mycket i Odaiba är konstgjort och att ha en lilaskimrande julgran på plats känns därför inte direkt konstigt. Det matchar ju helt klart ikapp det gigantiska pariserhjulet som året runt också skiftar i olika regnbågsfärger.

Jag minns en sommarkväll jag och Andreas satt där, långt ute på en av de gamla militäröarna, på en bänk med grönt gräs under bara fötter, med fantastisk utiskt över Odaiba, Tokyo Bay och stadens skyline. Vi hade ätit varsin sushi-obento och satt och drack cider när plötsligt ett helt enormt fyrverkeri började explodera bakom pariserhjulet. Det var mitt i hanamifirandets augusti och heller inget konstigt, men fantastiskt vackert och definitivt ett pricken över i:et på en bra kväll.

Hur som helst, jul var det... Den lila julgranen finns vid Decks Tokyo Beach, Kaihin Park i närheten av Rainbow Bridge och mäter blygsamma 20 meter. © Shizuko Mishima.

Julstämning, anyone?

Inga kommentarer: