24 december 2007

Jul på japanskt vis

Julen introducerades i Japan av de första européerna som kom till landet på 1500-talet. Enbart 2 procent av den japanska befolkningen är idag kristna (de huvudsakliga religionerna är shinto och buddhism), men under de senaste årtiondena har julhögtidligheterna spridit sig och blivit väldigt populära. Det är däremot en väldigt stor skillnad på julen i Japan i jämförelse med de flesta andra länder där det firas, särskilt i jämförelse med kristna länder som Sverige. I Japan finns en stark tendens att intressera sig för utländska fenomen som sedan anammas och gör unikt japanska. Julhögtidligheterna utgör knappast något undantag.

Inga dagar under julfirandet utgör någon nationell helgdag, men många - unga som gamla - tycker om att passa på att dekorera sina hem, ge presenter till varandra och äta något särskilt tillsammans. Enligt en undersökning som Japan Guide gjort anser 54 procent av befolkningen att julen betyder något "särskilt" (special) för dem.
Precis som i Sverige är det julafton som är den stora högtidsdagen under firandet, till skillnad från många andra julfirande länder som sätter juldagen som viktigast.

Om bara hälften av befolkningen "firar" jul är det åtminstone ingenting som märks i det offentliga rummet - eller snarare det reklamöverbelastade kommersiella rummet - där det är lätt att få uppfattningen att alla japaner älskar julen. Affärer, köpcenter och torg fullkomligt dignar av juldekorationer. Amerikanen Ted Boswell upplever att det rör sig om en 1000 procentig (!) ökning av kommersiella juldekorationer under de sju år han bott i landet.
Handeln skjuter i höjden. Det är framför allt barn som får klappar av sina föräldrar. Jultomten dyker sällan upp i hemmen, han är nio gånger av tio en genomkommersialiserad figur som finns på varuhus.
Ted menar att många japaner inte har en aning om att julen är en kristen högtid. "Jag såg på tv hur en japansk pastor fick frågan om julen var jultomtens födelsedag av journalisten," berättar han. Japan är fortfarande, åtminstone med svenska mått mätt, ett land som inte nått särskilt långt jämställdhetsmässigt. Att julafton är en särskilt romantisk afton, liknande Alla Hjärtans Dag, är därför någonting som anses vara särskilt viktigt för kvinnor. De lägger enorma summor pengar på manikyr, hos hårfrisörskan och på att shoppa någon speciell outfit för att riktigt kunna "show off" tillsammans med sin pojkvän eller date på kvällen. Många går på bio och avrundar kvällen på ett love hotel.

Vad består då den traditionella julmaten i Japan av? Tja, det varierar från hushåll till hushåll, men hela 73 procent (enligt Japan Guide-undersökningen) äter den särskilda julkakan som påminner om svensk jordgubbstårta - den består av sockerkaka, grädde och jordgubbar.

God jul på japanska, "Merii Kurisumasu" - メリークリスマス

9 kommentarer:

Lilla Blanka sa...

Tack för intressant o kul läsning!
Mia
PS God Jul!

Linda sa...

Det var bara meningen! :)

Martin J Frid sa...

God jul Linda!

Igår kväll visade japanska TV-kanalen NHK inslag från Finland, med pepparkakor, snölyktor, och tomtens hemstad Rovaniemi dit turister vallfärdar från hela Europa och från Japan. Fantastiskt kul att de satsade på en nordisk jul i år.

Och på nyheterna sa de att belysningen i Tokyo drar 60% mindre el i år efter att man bytt ut lamporna till LED-ljus (light emitting diods).

Kanske vi går mot ljusare tider...?

Bijoruku sa...

Hm, vad lustigt att de äter en sån "somrig" tårta på vintern! Jag har hört att priserna på tårtorna brukar vara höga också :o.

Och förresten! På julafton så köpte jag flygbiljetter till Tokyo för 6990 kr. Jag känner mig riktigt nöjd med det priset! Så åtta dagar i Tokyo för mig i februari blir det då :).


PS. God jul på japanska stavas "Merii Kurisumasu" ;)

Linda sa...

Martin - vad roligt att höra, båda nyheterna. Särskilt att vi går mot ljusare tider, förstås :)

Bijoruku, jag håller med, i vår kultur är det där snarare något vi skulle smälla i oss på sommaren. Olika kulturers uttryck är onekligen spännande! Jag tror inte jag känner någon som äter jordgubbstårta på julafton :P
Grattis till biljettköpet, verkar som om du kom hyfsat billigt undan också. Blir det två Björk-spelningar när du är i farten?
Dina japanskakunskaper är uppenbarligen lite bättre, har ändrat, tack! :)

Bosse Gren sa...

Väldigt roligt och intrssant att ta del av dina erfarenheter i Japan.
Jag lär återkomma
Önskar dig ett Gott Nytt 2008

/Bosse

Linda sa...

Kul att du har hittat hit Bosse, och välkommen åter :)

Bijoruku sa...

Ja, det blir två konserter på Nippon Budokan mitt i Tokyo. Ska bli så spännande! ^^. En snäll japansk vän som jag inte har känt länge, erbjöd hjälp att köpa biljetterna åt mig. Och hon ville inte ha något i gengäld för hjälpen heller. Den vänligheten är verkligen så härlig! Det var till och med säkert att skicka över pengar för jag (kanske naivt tänkt?) kunde inte tänka mig en japan stjäla pengar . Och hon paketerade ner det prydligt och skickade över biljetterna. Allt detta utan att kräva något i gengäld. Liksom, vilket land skulle man kunna lita så mycket på? :)

Gott nytt år Linda!

Bosse Gren sa...

Vill önska dig ett riktigt
Gott Nytt ÅR

Hoppas du kommer att levererar många nya intryck under 2008.