07 januari 2008

En viktig stad


I min värld finns det många anledningar till varför Tokyo är viktigt. Enligt en stor undersökning av tidningen The Independents resedel, som tagit månader att genomföra och är den första i sitt jämförande slag, är jag uppenbarligen inte ensam om åsikten. Inte nog med att Tokyo utnämnts till Asiens huvudstad, till följd av att staden med stormsteg överglänser världsdelens många andra neonstinna metropoler då det kommer till "economic and cultural power"; Tokyo är även den fjärde mest inflytelserika staden i hela världen.
Studien baseras på 14 kriterier - t.ex. hyfsat självklara saker som folkmängd, UNESCO-utmärkelser och börsnoteringar, men också mer okonventionella prövostenar som antalet Google-träffar, antalet guideböcker om resmålet i en utvald välsorterad bokhandel och antalet symfoniorkestrar.

Utmärkelsen Capital of the World gick till London, vars poäng räknades om att motsvara 100. Topp 10 ser för övrigt ut som följer:
02: New York (97 poäng)
03: Paris (80 poäng)
04: Tokyo (73 poäng)
05: Chicago (66 poäng)
06: Madrid (61 poäng)
07: Los Angeles & Washington DC (59 poäng)
08: Rom & Mexico City (56 poäng)
09: San Francisco & Barcelona (54 poäng)
10: Berlin (53 poäng)

Min skandinaviska hjärtevrå Köpenhamn kvalade in på plats 27, men hemstaden (en av dem i.a.f...), stackars Stockholm, var inte ens med. En aning svårt när man är en så liten stad internationellt sett förstås, men Köpenhamn är i.o.f.s. ännu mindre... Nåja, Stockholm har ju åtminstone utmärkelsen Capital of Scandinavia - alltid något, I suppose.
Hur många av de tretton toppstäderna har ni satt er fot i? Jag blev lite förvånad när jag räknade ut att jag varit i hälften. Fast jag har grava resdrömmar om dem alla, speciellt San Francisco (en stor stad, fast precis vid havet och med mycket grönt och ett starkt fäste för både miljö- och gayrörelsen - jag tror inte att det blir så mycket mer Linda, faktiskt).

9 kommentarer:

Bijoruku sa...

Oj, London? Trodde det skulle vara New York på första plats. Kul att höra då jag åker dit i april :).

Och vad lustigt att du avslutade med den bild över t-banesystemet som jag har letat så efter! Behöver precis den för att den har sevärdigheter, platser med kanji och annat bra med. Tack!
Jag ska bo alldeles vid Akebonobashi längs Shinjuku Line, till höger om Shinjuku Sanchoome.

Linda sa...

Bijoruku, jag tänkte faktiskt precis samma tanke. Undersökningen är ju genomförd av en brittisk tidning, kanske därför resultatet blev som det blev? ;)
Bra att det kommer till användning! Hoppas att du lyckas se något av vad det står på den bara... Annars är jag säker på att samma karta finns att plocka som folder i t-banan på plats, så det löser sig!

Martin J Frid sa...

Köpenhamn har fler invånare än Stockholm. Kul att London hamnar på första plats, fast det egentligen inte är en stad med någon viktig funktion längre. Att Chicago hamnar så högt begriper jag inte. Nog är Peking viktigare t ex.

Hur blir det med din resa till Paris?

Hoppas du kryat på dig.

erik sa...

Älskar fotot. Hade världens viktigaste stad utsetts utifrån foto hade Tokyo vunnit. Tokyo är som den vackraste fotomodell när det kommer till stadsfoton!

Linda sa...

Martin, så vitt jag förstår är Stockholm större än Köpenhamn hur man än räknar.
Stockholms kommun har 792,539 invånare. Köpenhamns kommun har 503,699 invånare.
Tätorten Stockholm hade 1,252,020 invånare 2005. Tätorten Köpenhamn hade 1,145,804 invånare 2007.
Sedan blir det svårare, men siffrorna är fortfarande större på Stockholm.
Storstockholm omfattar hela Stockholms län och har 1,942,233 invånare. Storköpenhamn är bara storstaden Köpenhamns bebyggelse och har 1,211,542 invånare. Danska region Hovestaden har 1,636,749 invånare och danska Metroregionen, som är ungefär samma sak som Storstockholm, har 1,825,814 invånare.
Oavsett vad så blir ju Stockholm hela tiden större... Däremot är Köpenhamn Nordens mest tätbefolkade storstadsområde eftersom ytan som region Hovestadens invånare bebor är omkring 60 % mindre än Stockholms.
Phew, det var en lång utläggning om egentligen ingenting :P Fast jag trodde väldigt länge att Köpenhamn var större än Stockholm eftersom vi skåningar gärna vill att det ska vara det, haha.
I övrigt håller jag med dig om att jag ställer mig lite tveksam till rankningen. Beijing känns onekligen viktigare än Chicago.

Erik, Tokyo är helt klart vackrast. New York ligger otroligt bra till också.
Sen brukar det ju sägas att Stockholm är ganska vackert också ;)

Fanny sa...

Jag har besökt 7 stycken :)
La upp ett inlägg om det i min blogg också. :)

Linda sa...

Fanny, kul! Fast ännu roligare att du kallar min blogg för din favorit Tokyo-blogg, sånt värmer mitt hjärta massor! :D

Martin J Frid sa...

OK, Stockholm vinner, tack för avhandlingen, den var väl underbyggd.

Jag har varit i 10 av städerna på listan - ej Mexico City, Barcelona eller Berlin. Alla tre lockar men Tokyo vinner helt klart, och just nu är ju inte valutan så bra när man bor här och vill ut i världen och resa. Dock massor av europeiska turister i Japan den senaste tiden!

Edvard sa...

@Linda

KPH har en befolkningstäthet som överstiger STHLMs flera gånger om, men STHLM mäter sin befolkning på en yta som är nästan 3 gånger större (länet). Ett billigt PR-trick för att få kalla sig störst.

Internationellt sett är Stockholmsområdet det mest glesbefolkade. Det är inte många städer i Europa som påstår att de har ett areal på 6.000 km² ;-D

Huvudstadsregionen (Köpenhamn)
1 850 000 invånare på en yta av 2866 km2.

Storstockholm
1 981 263 invånare på en yta av 6519 km2 !!...??

Man inser ju ganska snabbt att Köpenhamn är den största staden.

Men låt dom bara gå på, vi klarar oss nog ändå! ;-)