28 januari 2008

Kläder i Tokyo

Sara undrade om det är dyrt med kläder i Tokyo.

Det är en fråga med många svar... Överlag skulle jag nog vilja säga att priserna landar ungefär där de gör i Sverige, men givetvis kan du hitta allt från second hand-priser till Dior-priser.
Även om du inte har en speciellt stor reskassa kan du köpa på dig ett helt gäng kläder och assocerarer, var så säker. Men vill du gå upp i internationell högkvalitet är det bara att gräva djupt i plånboken, som i alla andra av världens metropoler.

Men för att man ska få någon form av hum... Unga japanska kvinnor är den mest köpstarka gruppen i hela världen - shoppingutbudet är med andra ord enormt.
Hela 40 % av den japanska befolkningen äger en äkta Louis Vuitton-väska - japanerna är med andra ord villiga att spendera mycket pengar på sin shopping.

Något man däremot bör känna till som kan vara viktigare än prislappen är storlekarna. Är du större än 34/36 kan det vara svårt att hitta kläder som passar. Även om du håller den lilla storleken kan det också vara svårt att hitta saker som passar på längden eftersom japanerna överlag är kortare än oss jättar till västerlänningar.
Martin påpekar att skor är ganska billigt i Japan, vilket är helt sant. De snyggaste högklackade skorna i min garderob är inhandlade i Harajuku för ynka ¥2000. Men även där kan storleken ställa till med bekymmer, många butiker (särskilt de som säljer kända märken) tar inte in storlekar större än 37-38.

Shoppingdistrikten i Tokyo är många, i Ginza ligger lyxbutikerna på rad och i Dogenzaka är motsvarigheten vintagebutiker. Det gäller att hitta sin egen prisnivå och rikta in sig på det område eller den butik som motsvarar den.

För att få mycket för pengarna rekommenderar jag följande:
  • Oriental Bazaar på Omotesando (5-9-13 Jingūmae, Shibuya-ku)
  • Varuhuset Parco 1 i Shibuya (15-1 Udagawacho, Shibuya-ku)
  • Varuhuset LaForet i Harajuku (1-11-6 Jingūmae, Shibuya-ku)
  • Sexy Dynamite i Harajuku (har tyvärr ingen exakt adress, jag råkade trilla över båda butikerna på två bakgator, den ena ligger precis intill Rock n Roll Museum intill Takeshita-dōri)
Tokyobon Martins tips:
  • Uniqlou
  • Muji
  • De många små klädbutikerna med stil upp mot Tokyo Hands i Shibuya har "ofta vettiga priser"

8 kommentarer:

Martin J Frid sa...

Uniqlou är väldigt prisvärt, liksom Muji (märket som påstår att det inte är ett märke).

I Shibuya upp mot Tokyo Hands ligger många små klädbutiker med stil, ofta med vettiga priser.

Skor är ganska billigt i Tokyo!

Linda sa...

Tack för tipsen, Martin! Jag skrev upp det direkt i inlägget så att alla kan se.

sara sa...

Tack för svaret =)
Något som jag oroar mig för är vikten på bagaget. Jag får "bara" ha 20 kg i incheckat bagage, tycker det låter lite. Har du kanske någon aning om vad det kostar med flygfrakt?
Eller är 20 kg rätt mycket iaf? ^_^

tack på förhand

Linda sa...

Hej Sara!
Jag tycker att 20 kilo låter som ganska mycket. När jag flög hem från Tokyo sist fick jag ha 31 kilo och jag tror inte ens att jag hade hälften. När jag luffade runt i Asien i x antal månader tror jag inte heller att jag någonsin kom upp i mer än runt 15 kilo.
Är du osäker är det förstås ett tips att försöka packa så lätt som möjligt på nedvägen så att du har gott om kiloutrymme att fylla på hemvägen. Flygfrakt är nog väldigt dyrt (vet inte, men gissar), så det är nog i.s.f. en bättre idé att kolla med flygbolaget som du flyger med, vad det kostar att lägga till kilo som du får checka in. Att kunna göra det är (så vitt jag vet) standard procedure hos flygbolagen :)
Hur länge ska du vara borta och var ska du?

sara sa...

Okej Jag ska åka i mars och vara borta i två veckor, ska hälsa på en kompis som pluggar i Tokyo. :)

Linda sa...

Ok Sara, ska du vara borta två veckor står jag fast vid vad jag skrev tidigare :)

Fanny sa...

Gud va jag blir sugen på att åka tillbaka till Tokyo nu när du skriver om shoppingen. :)

Carro Hobbyjapan sa...

Utbudet är galet underbart! Kläder och skor, till höger och vänster, mycket billigt och bra kvalitet.

Bekräftar det som Linda säger. Större än 34/36 är svårt att hitta förutom på kanske Uniqlo eller Gap. Utländska kedjor kan ha större storlekar, men det är inte att förlita sig på.

Är man som jag, 177 lång, drar en vanlig 38:a i kläder och 39 i skor är det svårt att hitta grejer som passar. Japanskor är nätta helt enkelt.