12 februari 2008

Camden Market

Det är så sorgligt att hjärtat nästan brister, att stora delar av Camden Market har brunnit ned. Camden har haft en alldeles speciell plats i mitt hjärta i över tio år, sedan jag första gången satte min fot i världens mest intensvia stadsdel och marknadsplats i ett. Lock Market och Stables Market verkar ha klarat sig, men Canal Market är gone forever...
"I lördags brann en tredjedel av Camden Market ned," berättade en modstulen bästa vän i London när vi pratade igår. Han har tidigare jobbat i Camden Market i flera år. "Canal Market är borta - jämnad med marken. Pubar som Hawley Arms, Dingwalls och Lock 17, affärer som Fairy Goth Mother, Goth Emporium, Breathless, Oddballs etc. också... Helt sjukt!"
Och det gör liksom ont i hjärtat att tänka på det. "Det är lite skumt," fortsätter bästa vännen, "för många bolag (och kommunen) vill ju göra en redeveloping av Camden, som du vet sedan innan. Canal Market är det området som klarat sig från dem bäst för de har mest pengar... Nu är allt jämnat med marken... Och alla små traders har förlorat allt, alla lagerlokalen med allt deras stock brann också ned. De har även tömt squatsen i Camden som de inte brytt sig om i flera år. Knepiga sammanträffanden kanske, men det ar lätt att bli konspiratorisk."

Oavsett vad, fruktansvärt är det i.a.f.
En artikel som jag skrivit om Camden Market hittar ni här.
Foto: © BBC

6 kommentarer:

Mamma Millan sa...

wow...härligt att surfa sig bort till andra sidan jordklotet o blogga!!!

Kul att läsa lite om japan....ska läsa vidare ...

kram fr Sverige!!

Basilika sa...

Jag bor bara nagra kvarter fran branden. Har just promenerat forbi brandplatsen (det mesta var tidigare avsparrat) och det var varre an jag hade trott. Kanner mig sa ledsen och nedstamd...

Linda sa...

Basilika, det låter verkligen hemskt... :/ Är det mer än Canal Market som är försvunnet? Inte för att det är så bara... :(
Usch, det är verkligen hemskt...

Birgitta sa...

Jag känner mig lika konspiratorisk som vännen din. (Hälsa honom förresten!)
Det känns i alla fall tur att vi hann hitta Martins födelsedagspresent på "rätt" ställe - även om numera alltså både boden och jackan vandrat till sällare jaktmarker.
Men kanske är det fler tecken i tiden. När upproret blir etablissemang är det dags att hitta nya vägar. Camden börjar bli lite väl "tjusigt" - så squatters och alternativare måste ändå söka sig nån annanstans innan ny-yuppisen tar över helt. Eller?

Linda sa...

Kanske är det så - samtidigt har Camden i nästan 40 år bebotts och befolkats av unika människor och för den delen varit helt unikt i sitt slag. De hade fortsatt slagits ett bra tag till för att kunna vara kvar, trots planerna på redevelopment, men nu har de bokstavligt talat rökts ut ur sina hålor... Jag tror att det kommer att vara mycket svårt, för att inte säga omöjligt, att skapa ett "nytt" Camden.

Basilika sa...

Linda,
jag har faktiskt inte sett hur illa det star till med Canal Market - fran Chalk Farm Rd ar den delen barrikaderad. Men the stables ar oppen som vanligt. Hawley Arms ser dock illa tilltygad ut och de dar goth butikerna pa hornet av Chalk Farm Rd och Castlehaven Rd ar helt utbranda. Men det ar lika mycket folk ute som vanligt, vilket kanns bra. (Sager jag som verkligen avskyr alla turister mellan bron och Camden tube station!) Det ar lite kanslan "we won't let this stop us".