26 februari 2008

Hur konstiga är japanerna egentligen?

Alla känner vi till fenomenet engrish, mycket underliga och ofta roliga engelska uttryck (oftast i form av skyltar) som dyker upp lite här och var i icke-engelskspråkiga delar av världen (oftast i asiatiska länder).
Den japanska skylten ovan är ett exempel på just det. Det tycks konstigt, vi skrattar åt det och underhålls såväl av det konstiga språket som av det lilla lammet som känns malplacerat. Japanerna känns lustiga och obegripliga; de kan inte engelska och vad är det egentligen med deras konstiga fascination för allt som är gulligt (kawaii) och barnsligt? Och så späs den där fördomsfulla cirkeln på, även om det är i all välmening.

Då är det väldigt bra att det finns översättare, antropologer och andra bildade som kan fylla i de kulturella glappen och peka på de egentliga betydelserna.
Med Simon Lundströms och Jörgen Bloms hjälp blir nämligen skylten ovan vare sig lustig eller obegriplig.
  • Det japanska språket gör ingen skillnad på bestämd och obestämd artikel. Ersätter man den bestämda artikeln med obestämd blir meddelandet tydligt: "Män som inte ledsagar kvinnor får ej inträda på detta våningsplan". (Simon Lundström)
  • Skylten finns antagligen vid en ingång till en avdelning för leksaker eller barnkläder på ett varuhus där ensamma män kan misstänkas vara pedofiler, med tanke på det rephopande lammet troligtvis en leksaksavdelning. (Jörgen Blom)

Och då var det plötsligt inte så knäppt längre.
(Med inspiration från DN Namn o Nytt)

4 kommentarer:

Marion Eleonora sa...

Ah, så knasig Bloglines är för det har inte kommit upp på flera månader att du har uppdaterat bloggen. Men idag helt plötsligt så står det 39 nya inlägg. Så jag har en hel del att ta igen om man säger så :) Med andra ord blir det typ som en hel rolig tidning full av Tokyo att läsa. Jippi.

Linda sa...

Vad glad jag blir att du är här och läser :)
Man kanske borde starta en Tokyotidning? :P

Rim of the World sa...

Och såna där skyltar hittar man också på "purikura"-ställen. Killar är ofta bannlysta om de inte är där i sällskap av tjejer. Jag undrar när och vilka killar som har uppfört sig så illa på purikura-ställen att de förvärvat sig en bannlysning! ;)

Linda sa...

Rim, du har onekligen en poäng där... Och det är lustigt, det där, med män och kvinnor i Japan. Som mangaporr med tecknade barn, real dolls som föreställer 12-åringar, förekomsten av chikan och att det finns särskilda tunnelbanevagnar för kvinnor att resa i för att slippa utsättas för det... Tas alla japanska män för givet vara sexuellt trakasserande halvpedofiler?!