03 februari 2008

Internationell mat i Tokyo

Som boende i Tokyo och med begränsade kunskaper i kanji, hiragana och katakana kan det vara ett helvete i matbutiken. En sluten förpackning och en massa vackra, men obegripliga tecken stirrar på dig. Vad sjutton är det i den egentligen?
Mina kunskaper i matlagning är begränsade som det är - när jag inte ens vet vad jag kan handla blir det nästan katastrofalt. Jag tror att jag och Andreas åt samma maträtter vecka ut och vecka in, månad ut och månad in. För trots att jag tycker mycket om japansk mat är jag trots allt vegetarian och löjligt förtjust i italienskt och indiskt, jag behöver min pastasåsdos med jämna mellanrum.

Ett sätt att äta "hemma-mat" är förstås att gå på restaurang. Det är gott och ofta väldigt trevligt. Men plånboken kanske inte tillåter det jämt och ständigt och du kanske t.o.m. tycker att det ligger en viss charm i att gå omkring och påta i butiken och äta hemma vid det egna matbordet ibland också.
Då är ett tips National Azabu Supermarket som hittas i Azabu-Juban (närmare bestämt på 4-5-2 Minami-Azabu, Minato-ku). Det är ett överflödigt tips för turisten, men för gaijiner som är bofasta eller stannar en längre tid i Tokyo blir längtan efter västerländska matvaror emellanåt mycket påtaglig. "Jag ska äta sushi!" brukar det heta när någon är på väg att flytta till Japan och drömmer om framtiden, men enligt min erfarenhet är det i.a.f. inte såå spännande att äta sushi dag ut och dag in, hur gott det än är... Det mesta som säljs på National Azabu Supermarket är svårt att få tag på i japanska matvarubutiker (så som vegetarisk frysmat) och gör matlagning á la hemma mycket lättare. På apoteket talas det även engelska, vilket i vissa fall innebär en hel värld av lättnad.

2 kommentarer:

sara sa...

Hej igen. Kom på en till fråga =)
Är det lätt att hitta schampoo,balsam och duschlotion i Japan?
eller borde jag ta med sånt från Sverige?
Ang vädret, har läst din artikel men tror du man kommer kunna slippa vinterjackan iaf? kan inte riktigt det där med hur många grader det är i mars ^^'

tack på förhand och för en bra blogg =)

Linda sa...

Sara, jag tycker inte alls att det är svårt att hitta schampo, balsam och duschlotion i Japan. Trots att språket är annorlunda är själva "strukturen" på kommersialismen mer eller mindre exakt likadan, för att inte säga utdragen i kvadrat. Det finns m.a.o. mängder med affärer som säljer skönhetsvård, allt från lokala företag till internationella storheter som The Body Shop. Har du specifika behov (väldigt torr hud eller liknande) kan det ju vara så att man vill ta med sig "sina egna prylar" för att vara på den säkra sidan att man får den behandling man vill ha, men i allmänhet är det en fråga om vad man är mest bekväm med, att ha med eller spendera pengar på plats. Att hitta på plats är däremot inte svårt alls, nej. Det enda eventuella hindret jag kan tänka mig är språket.

Om du kan slippa vinterjackan eller ej beror nog väldigt mycket på hur vädret är just precis när du åker ned. Vissa marsmånader är kallare än andra... Mitt tips är att kolla på World Weather, t.ex. via BBC, innan du åker och se deras väderprognos för Tokyo de närmaste dagarna, d.v.s. de du är där. Jag gissar att vinterjacka är överflödigt, men som sagt, vädret är ju inte exakt samma varje år någonstans i världen.

Och det är bara att fråga på om du har fler frågor!