07 februari 2008

Om (att ta ut) pengar i Japan

Marie-Louise skrev att "jag läste att det finns få bankomater för utländska kort. Hur får man ut pengar då? Går man till en bank eller?"
Nu är hon redan på plats och har troligtvis löst problement för egen del, men många andra undrar säkert, särskilt som bara ska på semester.

Det stämmer att det kan vara bökigt att ta ut pengar med kort i Japan. Många automater tar inte utländska kort och även om de gör det kan det vara svårt att hitta en ATM som har instruktioner på annat än japanska.
Själv tog jag ut mina pengar på en bank ett par gånger, men det är nog inte att rekommendera om man inte pratar japanska eller har med sig någon som gör det. Annars är min erfarenhet att Citibank har bra uttagsautomater (på engelska) liksom Posten (men där var det värre med engelskan).
Jag har även hört ryktas om att det ska gå att plocka ut pengar med utländska kort på 7-Eleven, men ingenting som jag kan bekräfta själv.

Ska du på semester? Växla ordentligt på Forex innan du åker för att slippa hassle eller leta upp en Citibank eller ett postkontor på plats.
Ska du flytta eller vara på plats mer permanent? Fundera över dina olika bankalternativ, det kan vara skönt att hitta en lösning som är långsiktigt bekväm.

8 kommentarer:

christel sa...

OK, jag kan bidra med lite kompletterande information. I dom Seven Eleven jag har varit i som haft uttagsautomat har man kunnat välja engelskt text, likaså på Postkontoren. Ta ut pengar i bank och vanliga ATM-maskiner efter gatorna är only japanese och man måste ha ett speciellt Visakort.

US dollar är bra att ha i cash som backup, brukar gå att växla utan problem på bankerna.

Christoffer sa...

Som Cristel säger finns det i de flesta Seven Eleven ATM maskiner som pratar engelska (Welcome! istället för Irrashai ...), koreanska, franska eller vad du nu känner för. De tar VISA kort iaf, fungerar klockrent.

Fick lite strul med ett av mina bankkort efter en vecka, men lyckades komma fram till att det var på grund av mitt SUICA (tåg kort) som man drar över grindarna i stationerna, kanske magnetisk?
Så mitt tips är att om du skaffar SUICA kort så ha det inte plånboken. Vet att många har det och det fungerar, men det har pajat mitt kort och en kompis, dumt att chansa. =)

Marie-Louise sa...

Hej Linda!
Jag är på plats sen en vecka tillbaka och stortrivs. Liksom du och ovanstående skriver om så går det UTMÄRKT att ta ut pengar med svenskt VISA/Mastercard på 7-eleven!

Var orolig för mycket innan avresan men det mesta verkar lösa sig :)

Något som är värt att tänka på är att Japan är ett cash-samhälle. Hög-teknologi i all ära, men när det gäller betalning med bankkort så är det en annan femma. Så ha med kontanter vart du än går - jag har för vana (efter en vecka, haha)att ha ca 10 000 Yen i plånboken.

virvla sa...

Här vill jag påpeka att om man flyttar till Japan och ska öppna bankkonto så kan man ju få ett Hello Kitty mastercard, inte att förakta!! Jag bönade och bad en tjej som stod och sålde/signade upp folk för detta men hon skrattade och pekade på mitt pass, dvs jag som turist fick inte öppna konto. Då pekade jag desperat på en hello kitty spargris för att köpa den men det var en bonus för de som skaffade kort så någon sådan fick jag inte heller...attans.

Linda sa...

Virvla, underbar historia! Att ha ett Hello Kitty-bankkort känns ju som ett måste - om man kan.

Och Marie-Louise har alldeles rätt i att Japan är ett cash-land!

Vad bra ni är att ha, kära läsare, som uppdaterar om de små detaljerna som man lätt glömmer bort när man varit i Sverige ett tag igen!

Anonym sa...

På posten fungerar det utmärkt med utländska kort, och man kan lätt byta från japanska till engelska... så det är det bästa tipset om man bor på guesthouse/lägenhet eller bara ute i någon "förort" i Tokyo. Att lokalisera ens lokala postkontor. Eller 7 eleven då verkar det som.

Anonym sa...

Jag gillar verkligen din blogg! Får MASSA tips och bra råd inför vår Japanresa! :-) Och du skriver så BRA! (ville bara peppa o tacka för alla tips!)

Tack!

Kim
qrious.blogg.se

Carro Hobbyjapan sa...

Hej Linda och alla!
Är installerad och klar i Kyoto sedan fyra (!) månader tillbaka. Kan inte fatta att tiden bara flugit iväg...

Tog ut pengar på 7-11 för två dagar sedan. Det är mycket praktiskt. De finns ju överallt!

Problemet med att ta ut pengar på posten är att de stänger ju vid kl 18. Ofta kan man hitta internationella ATM's högst upp på varuhus, men dessa varuhus har ju också öppettider. Slutsats; Seven 11 är mest flexibelt :)

Tittar fortfarande in på Tokyo Tidbits och det är fortfarande lika intressant. Bra jobbat Linda :D