27 februari 2008

Tips om Tokyo Subway

Jag och maken håller på att kolla upp lägenhet i Tokyo inför sommaren.
Från början hade vi tänkt att bo i Shinkoiwa, men hur vi kunnat glömma det fundamentala faktumet att Tokyos tunnelbana slutar att gå vid midnatt och att det innebär noll sena nätter om vi inte vill vara ute hela natten förstår jag inte... (Vi är inte några fans av taxi, helt enkelt för att det är så jäkla dyrt och vi är inga rika människor. De pengar vi har lägger vi hellre på roligare saker. Plus att det är BRA med kollektivtrafik och ganska dumt med taxi ur miljösynvinkel.)
När vi bodde i Tokyo sist hade vi en liten etta mitt mellan Ginza och Akihabara, d.v.s. mitt i Tokyo, på kort gångavstånd till Tokyo Station och Imperial Palace (som utgör själva stadens hjärta - för det finns faktiskt ett sådant, trots att Tokyo består av si så där femton centrala stadsdelar). Vi köpte cyklar och tog oss problemfritt fram dit vi ville oavsett klockslag.

Jag tycker alltså inte om tanken på att bo en kvart från Akihabara med tåget och vara helt beroende av det. Andreas är sugen på att bo i närheten av Ginza igen och vi har kollat upp en del lägenheter i Tamachi och Shintomicho. Jag är lite sugen på att bo i typ Ebisu eller Daikanyama - men jag är inte kräsen... Om någon har förslag på andra sköna, centrala stadsdelar får ni gärna komma med dem.

Hur som helst hade jag alltså ett tips. Jag trillade över sidan Subway Maps där man lätt som en plätt kan se några av världens metropolers tunnelbanenät på bara ett par klick. Söker man efter en station och har svårt att hitta den, kan man även fylla i namnet och så dyker det upp en blinkande bild på kartan för att visa dig. Hur smidigt som helst ju!

7 kommentarer:

Rim of the World sa...

Oooh, ooooh! Jag har tips!!!

Sangenjaya är nog vällldigt trivsamt att bo i! Mysigt område och 5 min till Shibuya med snabbtåget! (Kanske 7 med snigeltåget.)

Ligger på Hanzomon Line/Den-en-toshi Line (den byter namn i Shibuya.) Plus att det inte tar särskilt lång tid att cykla till Shimokitazawa, om man gillar det området...

Linda sa...

Tack tack tack, ska genast kolla upp det :D Spännande med något nytt :)
Just nu är vårt problem att man inte kan boka en sådan där expat, fully furnished lägenhet i Tokyo förrän tidigast en månad innan man dyker upp... Och då har man ju ingen aning om det finns lägenheter (som man har råd med, alltså) i områden som man vill bo i. Mitt i sommaren liksom, många långvaria expats kommer ju till Tokyo just då för att installera sig innan skolorna börjar...
Boendet i Shinkoiwa har vi redan bokat, men kan avboka... Men vågar man det då?
Huja, nu tänker jag bara högt... Klart att det ordnar sig, men det känns lite snurrigt just nu :/

mothersvea sa...

oj vilken bra tunnelbane karta! tack for tipset!

Linda sa...

Visst är den? Ofta kan jag själv tycka att det är helt hopplöst att försöka hitta en station i ett nät man inte är bekant med (särskilt när det är så stort), så det här är kalasbra :)

Angelika Nilsson sa...

Hej!

Från bönor (se kommentar till föregående post) till boende...

Jag övervintrade i Nishihara/Yoyogi-Uehara för ett par år sedan och det var väldigt trivsamt, måste jag säga. Det ligger inom gångavstånd från allt jag gillar: Shimokitazawa, Shibuya, Harajuku och Shinjuku. Och med rimliga, ja, för Tokyo i alla fall, hyror. Kankse skulle tillägga att min gräns för vad som är gångavstånd och inte är lite annorlunda än de flestas. Men stationerna Hatagaya och Yoyogi-Uehara ligger precis där för dem som pysslar med sånt.

Lycka till!

/Angelika

Linda sa...

Tack för tipset, Angelika! Både du och Rim har kommit med förslag på stadsdelar som jag inte ens har hört talas om tidigare - vilket inte förvånar mig förstås, men däremot gör mig glad. Tänk så mycket underbart det finns kvar att upptäcka i världens bästa stad!

Fredrik S sa...

Hejsan Linda!
Tycker din blogg och dina guider till Tokyo är sjukt bra och intressanta! Du ska ha massa cred för att du gör dom! :)
Men nu, apropå boende och så. Jag har ju aldrig varit i japan och när jag läser om att ni letar lägenheter så blir man ju lite nyfiken på hur osv. Så helt enkelt, ett inlägg med lite tips angående olika boendeformer, deras för och nackdelar och hur man fixar dom skulle vara helt underbart! :D
Hoppas du får se ditt japan snart igen! ;)
/Fredrik