06 mars 2008

Manliga skönheter

Det är inte bara brudarna som ska stylas i underbart hysteriska Tokyo. Männen må vara privilegierade á la 50-talsideal i övrigt, men när det kommer till mode och utseende kan man lätt lura sig att man befinner sig i världens mest jämställda land (åtminstone om man befinner sig i Tokyos modedistrik och åtminstone om man anser att sminkade, välklädda män är ett tecken på att makten börjat fördelas jämnare mellan könen...). Hur som helst tycker jag att det är skönt att i.a.f. den typen av skönhetsstereotyper börjar bli a thing of the past.

I slutet av 2007 öppnade en skönhetssalong som enbart är för mänOmotesando (lite slarvigt kallat Tokyos Champs-Elysées eftersom det är en fantastisk trädkantad boulevard med all världens mest hautea märken). Hit kommer män för att bli klippta, få ansiktsbehandling och välmanikyrerade naglar. Flera hotell i Tokyo har även börjat med särskilda spa-behandlingar som bara riktar sig till manliga besökare.
En annan trend är skönhetssalongerna för män som är särskilt inriktade på att plocka ögonbrynen i vackra, trendiga bågar. Jag, som verkligen älskar vackra ögonbryn (tänk Audrey i Twin Peaks, helt gudomliga!), hoppas att jag ska lyckas skicka Andreas till en sådan i sommar! Med tanke på att såväl hans kläder och skor som skönhetsstash numera är så stort att jag knappt får plats varken i gareroben eller i badrumsskåpet kanske det inte är helt omöjligt.
Det finns även nya rakapparater och geler som ska hjälpa män att bli av med "generande" hårväxt, t.ex. på benen. Samtidigt rapporteras det även i Japan om att krämer och liknande sålde dubbelt så bra under 2007 som 2006, att diamonds might as well also be a boy's best friend och att fler och fler män känner sig bekväma med att använda UV-parasollerna som man ser så många stiliga ladies gå omkring med under årets soliga dagar.

Bless these people! I love it!

3 kommentarer:

mothersvea sa...

UV-paraly? vad ar det?

Linda sa...

Helt enkelt ett UV-skyddande paraply som du plockar fram under årets soliga dagar snarare än under de regniga. I Sverige (och på många andra ställen) är paraply mot solen titt som tätt förknippat med ljusskygga, men ack så poserande gother. I Japan är det dock en stor fråga om skönhet och bevarande av porslinshyn som solen helt enkelt har ihjäl.
Andreas, sambon, skrev ett inlägg med bilder om det när vi bodde i Tokyo som du kan läsa här: http://tokyoandy.webblogg.se/070806050841_glom_inte_paraplyet_det_blir_sol.html

Birgitta sa...

Om man nu ska vara noga med orden - och eftersom jag rakar sitta i Paris och skriva det har... Ordet paraply betyder - fran franskan - "mot regn". Medan daremot parasoll - igen fran franskan - betyder "mot sol".

Alltid roligt att fa bidra som petimeter!

Kram fran varen i Paris!