20 maj 2008

Hur kan man flytta till Japan?

På sistone är det väldigt många som har hört av sig till mig med frågan hur man kan göra för att flytta till Japan. Överlag kan man säga att det är väldigt svårt att få arbetsvisum till Japan. Det är inte ens så enkelt som att lyckas hitta ett jobb eftersom många japanska företag inte utfärdar dem.

Vad finns det då för vägar att gå? Jag är absolut ingen expert på området (hade jag varit det hade jag aldrig lämnat Japan 2006…) och allt jag skriver här är samlade intryck och erfarenheter – det finns säkert andra tips och tillvägagångssätt där ute. Om ni som läser har några, skriv!

Det finns ”svenska” företag som stationerar personal i Japan, t.ex. Sony Ericsson och Volvo. Hur lätt eller svårt det är att få jobb på de företagen är förstås en fråga om vad man har för utbildning, om man har tur att över huvud taget få ett jobb där och i slutänden en del tur; att det finns ett behov av att stationera personal i just Japan. Däremot behöver man ju inledningsvis inte söka jobb på ett svenskt företag, det finns många andra internationella företag som arbetar i Japan – att söka sig till dem är inte dumt.
Enligt min erfarenhet (som jag då även baserar på vänners erfarenheter) är det väldigt svårt att få ett ”riktigt” jobb i Japan utan att 1) bli stationerad av ett företag man redan är anställd vid och/eller 2) prata japanska och ha en utbildning som är intressant för den japanska arbetsmarknaden. Uppfyller man däremot krav 1 eller 2 är det däremot en annan, betydligt enklare historia; får man väl in en fot kan man ofta stanna minst två, tre år.

Är man villig att söka lite andra typer av jobb, t.ex. som engelskalärare eller hostess, påstås det vara enklare. Själv har jag aldrig varit minsta intresserad av att gå den vägen för att kunna bo i Japan, men det är vanligt att hostessklubbar annonserar efter västerländsk (kvinnlig) arbetskraft i tidningar och då skriver att de fixar boende, arbetsvisum e.t.c. till dem de anställer.

Andra vägar man kan gå är att…
Plugga i Japan och få studentvisum;
Gifta sig med någon som har jobb i landet och få spousevisum; eller
Åka in och ut ur landet och på så vis ständigt förnya sitt turistvisum - men märk väl att japanska myndigheterna numera är mycket strikta med detta och bara accepterar en eller två förlängningar av turistvisum. Jag känner en del människor som löst detta genom att på en resa hem till Sverige passa på att köpa nytt pass, men tala om omständligheternas omständligheter i längden…

Den som vill ha tips på potentiella jobb att söka i Sverige som i sin tur kan leda till jobb i Japan kan ta kontakt med t.ex. Japanska ambassaden i Stockholm eller Svenska ambassaden i Tokyo för att få rekommendationer.

Avslutningsvis, några jobblänkar som jag har samlat på mig.
» Job Seek Japan
» Tokyo Connections
» Gaijinpot
» Japan Times Jobs
» Hot Jobs Japan
» Work in Japan

9 kommentarer:

erik sa...

Branscherfarenhet plus erfarenhet som rekryterare/headhunter och det är relativt enkelt att få arbete på något av alla de företag som finns i Tokyo. Oftast är all japanska bara ett plus och inget krav.

Sedan är lönen, jfr med t.ex. Sverige, till stor del rörlig. Men är du duktig finns det dock mycket stora pengar att tjäna.

Lycka till alla ni som vill försöka.

Linda sa...

Erik, är det verkligen så? Det låter ju oerhört upplyftande trots allt. Jag tycker mig höra av gaijinvänner som jobbar i Tokyo att det i stort sett är omöjligt att få jobb om man inte pratar japanska (vid sidan om att lyckas som de har gjort, d.v.s. stationeras dit). De organisationer jag har pratat med för att fixa något har också alltid haft en fråga som varit viktigare än all eventuell erfarenhet: "how's your Japanese?"
Men därmed inte sagt att man ska ge upp eller tro att det är så i tio fall av tio.

Martin sa...

Jag tror så här; visst du kan säkert lyckas få ett jobb utan att prata japanska men frågan är hur roligt det är att bo i Japan utan att kunna prata med 99% av folket som bor i landet? Det blir som att leva i en bubbla där alla åsikter du tar in kommer från utlänningar eller japaner som spenderat många år utomlands. Du har även en mycket liten möjlighet att "hänga med" i politik eller vad som händer i samhället i övrigt.

Tipset är, bit i hop och lär dig japanska. Det är förmodligen det svåraste du någonsin studerat men egentligen det ända hållbara alternativet.

Linda sa...

Martin, jag är helt med på din linje. Och den där bubblan är definitivit inte speciellt rolig; det blir som ett extremt selektivt filter du själv inte har någon som helst kontroll över och som begränsar alla dina möjligheter att egentligen lära känna landet. Det är underligt det där också, att så många svenskar tycker att det är ok att bo i andra länder och inte kunna språket men förväntar sig av "icke-svenskar" att kunna prata svenska... Nu vet jag inte om några av dem läser den här bloggen och vill flytta till Japan, förstås - men dock.

christel sa...

Klart och bra skrivet! Jag är också med på det som Erik skriver om brancherfarenhet. En kompis till mig har jobbat i Tokyo snart ett år, utan att kunna japanska när han kom dit, men han hade de erfarenheter som behövdes.

En annan Martin sa...

Jag håller med min namne ovan att det är en bra idé att lära sig japanska, gärna ganska bra. Talar du god japanska, engelska och sedan svenska på det börjar möjligheterna öppna sig rätt snart.
Jag håller inte med om att japanska är så hemskt svårt att lära sig som det oftast målas ut att vara. Jag läste för ett par år sedan japanska på heltid i ett år vid Linköpings tekniska högskola som en paus i mina civ.ing. studier och det var nog det lättaste jag någonsin gjort i pluggväg. Trots det så kunde jag föra enkla vardagskonversationer utan större problem när jag åkte över på sommarlovet efteråt och bodde i värdfamilj och pluggade en månad på plats.
Jag tycker personligen japanska är bra mycket lättare att lära sig tala än något europeiskt språk jag försökt mig på men visst, det kräver intresse och engagemang (som allt annat då).
Min poäng här är inte att skryta, snarare skulle jag vilja uppmuntra de som känner sig avskräckta av allt snack om hur svårt det är, vill ni så går det!
Att det sedan är en rejäl utmaning att lära sig läsa och skriva bra tänker jag inte försöka sticka under stol med, men man kommer ganska lång på att kunna prata bra och undviker den sociala bubbla som nämndes ovan.

Själv ska jag över nu i sommar för att i ett halvår göra ett internship/exjobb på en spelstudio i Tokyo. Jag fixade platsen själv genom att maila alla företag som verkade minsta lilla intressanta. Nappen var få och det har tagit ett jäkla tag att få till men nu bär det äntligen av.

Har du eller någon av dina andra läsare något tips på något billigt sätt att skicka lite flyttgods från Sverige till Japan. Har bara hittat billiga alternativ åt andra hållet.

Jobbarn sa...

Väldigt intressant och utförligt! Vore kul att se liknande inlägg om andra länder också.

Swedish Otaku sa...

Men vad ska man plugga för att få jobb i Japan?

Anonym sa...

Many jobs listed for Tokyo work.
www.alttokyo.com

Not just English teaching either, also there is an interesting forum for movie/tv casting call work.