19 maj 2008

Spelens förlovade land

"Du ser ut lite som en mangafigur faktiskt," säger Katarina till mig när jag kommer in nyklippt på kontoret. Det vet jag förstås inte, men jag är väldigt nöjd. Det där med att välja sina vänner med omsorg går igen i mycket; att känna en av frisörerna på Urban by Björn Axén ger t.ex. otroligt fin frisyr till kraftigt rabatterat pris. På tal om mangafigurer kom jag att tänka på Nintendo.

Speljätten har sitt kontor i södra Kyoto. Så vitt jag vet är det helt avstängt för inblickar, inga turer görs och det är nog inte ens tal om att få sätta foten en liten stund i lobbyn. Däremot finns det ju de - kanske t.ex. killen med en hel Nintendo-sleave - som tycker att det är helt ok att bara bli fotograferade framför den ikoniska loggan.

Nintendo i Kyoto:
11-1 Kamitoba hokotate-cho, Minami-ku
Kyoto 601-8501

5 kommentarer:

Sara sa...

hej hej.
jag har skrivit och frågat saker förrut och här kommer en till fråga :)
är det svårt att skaffa jobb i japan?
har hört att det är näst intill omöjligt att få visum och så.
jag har varit i tokyo en gång och vill så gärna åka dit igen ^^
finns det t.ex nåt företag i sverige som man kanske kan söka till som också har sitt företag nere i japan.
kanske svårt för dig att svara på ^^'
mvh sara

Dixi sa...

Åhh jag är så glad att jag hittade din blogg! Jag funderar nämligen på att flytta till Tokyo så fort jag gått ur skolan och jag undrar om du har några bra sidor att tipsa om, med billigt boende och sånt (:

mothersvea sa...

sota ar dom i allafall ungarna :)

Linda sa...

Sara, din fråga är ju verkligen inte lätt att svara på för en lekman som mig :) Men ja, överlag kan man säga att det är väldigt svårt att få arbetsvisum till Japan.
Visst finns det "svenska" företag som stationerar personal i Japan, t.ex. Sony Ericsson och Volvo. Hur lätt eller svårt det är att få jobb på de företagen är ju en fråga om vad man har för utbildning, om man har tur att få ett jobb och i slutänden en del tur. Enligt min erfarenhet (som jag då även baserar på vänners erfarenheter) är det väldigt svårt att få ett "riktigt" jobb i Japan utan att 1) bli stationerad av ett företag man redan är anställd vid och/eller 2) prata japanska och ha en utbildning som är intressant för den japanska arbetsmarknaden.
Andra vägar man kan gå är att plugga i landet (och få studentvisum), gifta sig med någon som har jobb i landet (och få spousevisum) eller chansa på att åka in och ut ur landet (och på så vis ständigt förnya sitt turistvisum - men märk väl att japanska myndigheterna numera är mycket strikta med detta och bara accepterar en eller två förlängningar av turistvisum).
Vill du ha tips på jobb du kan söka i Sverige som kan leda till jobb i Japan rekommenderar jag dig att ta kontakt med t.ex. Japanska ambassaden i Stockholm eller Svenska ambassaden i Tokyo för att få tips.
Kanske borde skriva ett vanligt inlägg med mina tips istället? :P

Dixi, jag rekommenderar att du inledningsvis kollar in Sakura House (www.sakura-house.com). Hittar du ingenting spännande där är det bara att googla på "Tokyo apartments" och se vad du hittar. Sedan huruvida något boende är billigt är ju en väldigt individuell sak baserat på inkomstnivå :P

Och Alexandra, visst är de? :)

Sassy sa...

Hjälp, vilken cool tatuering!