23 juni 2008

Vegetarian i Tokyo

Med jämna mellanrum får jag frågor om hur lätt/svårt det är att vara veg(etari)an i Tokyo (eller Japan ö.h.t.). Det är, som mycket, en fråga med många svar. Överlag skulle jag nog säga att det är ganska svårt (fisk är som amen i kyrkan i Japan), men det är alls inte omöjligt. Men lite efterforskningar kan det t.o.m. bli lätt, när man vet var man ska gå och vad som är ok att äta.

Den som vill kan roa sig med att surfa runt här, på Tokyo Vegetarian Guide, där det finns massor med intressanta tips.

2 kommentarer:

My sa...

Vad uppfriskande att höra att du tycker att det kan vara lätt att vara vego i Japan! Ser fram emot tips. Själv tycker jag att det är jättejättesvårt och får fortfarande in bacon i tomatsåsen trots att jag kan förklara hyfsat på japanska att jag inte äter kött. Inte hjälper det alla gånger att vara med någon som pratar flytande japanska heller. Konceptet vegetarian existerar inte i Japan (trots dess buddistiska historia) trist nog. I de lite mer rika områderna i Tokyo som Omotesando finns det en del vego/veganstället tack och lov. Mest för att folk vill äta hälsosamt och ekologiskt odlat än på grund av djurrättsperspektivet. Min favvorestaurang är Crayon House som finns med i guiden.

Linda sa...

Jag baserar det förstås mycket på att man, när man lagar mat hemma, har full bestämmanderätt över vilka inköp man gör samt att man kan gå på de där "säkra korten" som nämns t.ex. i den här guiden. Jag har hört mycket skräckisar om kött i den vegetariska maten men aldrig råkat ut för det själv - då är det väl värre med den där fisken (fiskbuljongen i.a.f.) man mycket möjligt krängt utan att veta om det... :/
Nej, något djurrättsperspektiv kan jag inte påstå att jag upplevt i Japan. Trist nog. Och lite konstigt med tanke på deras historia precis som du själv påpekar. På sätt och vis är det väl dock lätt att vara vegan i Japan i.o.m. att mjölkkulturen (i jämförelse med t.ex. Sverige) inte existerar. Lyckas man få in vegetariskt är det allt som oftast veganskt :)
(Känner igen det där med att det ibland inte ens hjälper att ha en japansktalande vän med sig eller själv säga att man är vegetarian, jag vet inte hur många kypare som tittat på oss som bokstavliga frågetecken, "vad menar ni? Vad är en vegetarian för något?")