14 juli 2008

På tal om könsroller i Japan...

... så läser jag just nu Natsuo Kirinos Auto. För en gaijin som mig, som jobbar med kvinnors rättigheter och vars nihongo inte är mer än på glos- och beställningsfrasstadiet, är det otroligt intressant att läsa en kvinnlig japansk författarinna som skriver om hur jävligt Japan kan arta sig för kvinnor och invandrare. Jag har fått många tankar som jag behöver formulera lite bättre i längre blogginlägg, men det är informativt innifrån, realistiska gräsrotsskildringar av människor som är fast i arbetarträsket, som utan pengar och utan framtidstro i ett samhälle som är styrt av män och konsumtion till slut inte ser annat än mycket drastiska lösningar för att komma loss ur strypsnaran som är deras liv. Superintressant och välskrivet. Kommer tveklöst att fortsätta läsa Natsuo.

6 kommentarer:

Victoria Waldemarson sa...

hej, o tack för att du tipsade om natsuo kirino!
har inte kunnat lägga ifrån mig hennes bok "FRI" sedan jag köpte den! den är hur bra som helst.. och så väldigt, skrämmande.

Linda sa...

Visst är den bra? Har du läst något annat av henne?

Victoria Waldemarson sa...

den är fruktansvärt bra! man sveps in direkt i den! och nej.. jag har försökt hitta flera exemplar av henne, men misslyckats. men den här, Auto, den kan du rekommendera?

Linda sa...

Auto och Fri är samma bok; Auto är den japanska titeln (det låter mer självklart när man hör att Out är den engelska :P)

Victoria Waldemarson sa...

oj vad duktig jag är på japanska, haha. tss (förlåt). så du har inte läst slut den alltså? (jag har nog några apitel kvar, men oj vad jag inte längtar efter att den ska ta slut)

vet du hur många böcker hon har gett ut?

Linda sa...

HA, min japanska ska inte tala om ;) Nope, jag har ungefär halva boken kvar. Hinner inte läsa så mycket här i Japan tyvärr, men ett gäng sidor om dagen blir det i.a.f. :)

Jag skrev ett inlägg om Natsuo tidigare, du kan läsa det här: http://tokyotidbits.blogspot.com/2008/02/de-japanska-kvinnorna-som-vgrar-vara.html
Klickar du på hennes namn kommer du även till Wikipedias sida om henne där hennes böcker är listade, det finns många. Och jag vill verkligen, verkligen läsa de akademiska skrifterna som tagit upp henne! Jag blir helt nipprig bara av tanken på att läsa "Inside OUT: Space, Gender, and Power in Kirino Natsuo" eller "Bodies of Evidence: Women, Society, and Detective Fiction in 1990s Japan"... Ge mig, ge mig, ge mig!