06 november 2008

Circus Museum

Jag är djupt fascinerad av karnevals- och cirkusvärlden från början av 1900-talet, liksom allt som är burleskt och (kroppsligt) normbrytande.
Ni som följt min blogg vet hur tagen jag var då jag besökte Dublin i juni 2007 och hamnade mitt i Street Performance World Championships som världens mest extreme svärdslukare Chayne, The Space Cowboy, vann för andra året i rad. När Chayne stod på scenen i Dublin Castle och svalde ett meterlångt svärd enkom med hjälp av sina hals- och magmuskler upplevde jag ett riktigt jaw-dropping moment.

Nu har jag verkligen fastnat på den holländska sajten Circus Museum, med memorabilia i form av tusentals bilder från cirkusar och varitéer på allehanda artister och freaks (tack igen, Alexandra). Jag får inte nog och hade jag kunnat hade jag tapetserat hela hemmet med sådana affischer, de är sagolika!Tillsammans med vänner från London och Australien planeras en smärre jorden runt-tripp nästa år. Med lite tur ska vi nog kunna pricka in en show i Byron Bay med The Space Cowboy och hans fantastic freaky friends.

Tack och lov för att Stockholm har nattvarité Salong Giraff med Robert Fux i spetsen - nästa föreställning sätts upp 28 november.

Orionteatern
Katarina Bangata 77
Stockholm
Köp biljetter här!

4 kommentarer:

Nathalie sa...

Oh, är inte ensam om att ha den fascinationen!

Linda sa...

Är vi fler? Yes! :D
Jag skulle vilja leva i den världen själv, haha...

Har ni sett HBO-serien Carnivàle? Den handlar om en turnérande cirkus på 30-talet i USA och är också en slags "uppgörelse" med gott och ont. Tung och svår, men fascinerande och givande!

Nathalie sa...

Oh, näe men nu vet jag exakt vad jag ska sysselsätta mig med under dessa sabla förkyldningstider! Tack :-)

Linda sa...

Jag har svårt att tro att du kommer att bli besviken! Tod Brownings Freaks är ju också ett givet tips, men den antar jag att du har sett redan?