29 april 2007

Golden Week - Den stora japanska högtidsveckan


Golden Week är här.
Vad för något? Jo, en samling med inte mindre än fyra nationella högtidsdagar i Japan – och en av Japans viktigaste och mest firade tre dito tillsammans med nyårsafton och Obon (som jag skrev om här en gång i tiden). Många japaner stannar förstås hemma för att fira, men många reser också utomlands. Att få tag på någon typ av biljett – om det så är flyg, tåg eller buss – är i stort sett omöjligt.
Några av våra japanska vänner väljer att åka till den plats i världen de älskar mest – Skandinavien. För Tomomi landade valet självklart på hennes favoritstad Stockholm och Chie har valt en tripp till Danmark. Det är intressant att få den typen av perspektiv: att det man själv allra helst vill resa ifrån är någon annans absoluta dröm och svar på smultronställe.

De nationella högtidsdagarna är…

Showa no hi (Showa Day) – 29 april
Den förre kejsaren Showas födelsedag.

Kenpo kinenbi (Constitution Day) – 3 maj
Det datum (1947) då efterkrigskonstitutionen skred till verket.

Midori no hi (Greenery Day) – 4 maj
Som det engelska namnet månne avslöjar är 4 maj dedikerat till miljön och naturen, eftersom kejsaren Showa älskade just detta. Fram till 2006 firades Showa no hi detta datum. 4 maj var bara en högtidsdag helt enkelt för att det finns en lag som säger att en dag som faller mellan två nationella högtider, blir en nationell högtid i sig… Men numera finns alltså ett särskilt firande förknippat med dagen.

Kodomi no hi (Children’s Day) – 5 maj
Den här dagen är det pojkarna som firas (flickor firas 3 mars) genom att familjer ber för sina söners hälsa och framtida medgång. Sådant som t.ex. samurajdockor hängs upp som symboler för styrka, makt och framgång i livet.

I år infaller helgdagarna så att tisdag 1 maj och onsdag 2 maj är veckodagar. Å andra sidan är ju 1 maj en dag som firas internationellt och så även i Japan, även om det inte räknas till en av de nationella högtidsdagarna. Det kommer att vara en intensiv och glädjefull vecka!

Oh well, us Swedes will always have Valborg.


5 kommentarer:

Anonym sa...

en vän kommenterade precis högtiden med fritt översatt 'det är tyvärr ett äckligt antal personer utomhus. jag vill att ledigheten skall ta slut snabbt!'

ett annat perspektiv... :-)

Linda sa...

Haha! Det är kanske därför Tomomi och Chie flyr landet också ;)

Martin J Frid sa...

Tvärtom brukar ju Tokyo vara ovanligt folktomt den här tiden på året. Men igår kväll var det verkligen fullt med folk när jag skulle hem från Shibuya.

Nio dagars ledigt har några av mina japanska vänner, det är snudd på rekordlångt. Månntro vi får se artiklar i tidningarna om "ledighetstrauma" eller vad det nu ska kallas.

PS Din Yokohama-bild är toppen, visst är den tagen vid Minato Mirai?!

Linda sa...

"Ledighetstrauma" :D. Det låter så bisarrt, men skulle inte förvåna mig. Det kan inte vara lätt för vem som helst att vara så mycket ledig när man är ovan vid det. Vissa mår ju t.o.m. bäst av ATT jobba mycket.
Din blick är skarp också. Visst är det Yokohama och visst är det Minato Mirai :)

Linda sa...

Borde förresten kanske ha en bild från Tokyo istället :P