06 juni 2007

Japan - den 5:e fredligaste nationen

En studie, den första i sitt slag och kallad för Global Peace Index, av den internationella affärsmannen Steve Killelea i samarbete med Economist Intelligence Unit har slagit fast vilka länder i världen som är de mest fredliga. I toppen ligger:

1. Norge
2. Nya Zeeland
3. Danmark
4. Irland
5. Japan

"Japan is politically stable and measures of societal safety and security such as the level of violent crime, the likelihood of violent demonstrations and the number of homicides receive very low scores," heter det i rapporten.

Killelea tror själv att fred är ett hantverk för att lösa de stora kriserna som vår värld står inför. Japan kan därför sprida hopp och optimism till andra länder, längre ned på listan, att det finns, som Killelea uttrycker, det "(a) light at the end of the tunnel".

Rankningen baseras på 24 indikatorer, så som antal krig och inbördeskrig man slagits i, hur mycket man respekterar de mänskliga rättigheterna, hur mycket vapen man importerar och exporterar m.m., för att kunna få fram en kvantitativ mätningsmetod som gör jämförelser möjliga över tiden.

USA hamnade på plats 96 av 121. "You could argue that to some extent America is being driven down the rankings after having taken on this role of global policeman and that has actually allowed other nations, notably including Japan, to score rather better on the rankings than it otherwise would," sa Robin Bew, från Economist Intelligence Unit, på presskonferensen.

5 kommentarer:

Martin J Frid sa...

Jag demonstrerade mot kriget i Irak innan det inleddes i mars 2003. Det var en demonstration i Okayama.

Idag kom nyheten att japanska polisen illegalt spionerade på folk som demonstrerade 2003 och 2004. Man hade listor med namn och fotograferade folk, vilket är olagligt i Japan såvida det inte finns misstankar om brott.

Jag håller med om att Japan är mycket fredligt men det är ruskigt hur snabbt "staten" i vilket land som helst börjar bryta mot de lagar politiker har beslutat om i demokratisk anda. Jag är i och för sig inte förvånad, men det är något som den här typen av undersökningar bör vara noga med att kontrollera.

Linda sa...

Absolut! Jag håller definitivt med dig. Frågan är verkligen om de 24 indikatorer som man använder är hållbara - om alla är korrekta och/eller om någon behöver bytas ut/läggas till. Undersökningar har ofta ett sken omkring sig att vara objektiva, men hur man t.ex. väljer indikatorer avslöjar ofta en "dold agenda" (så dold att man som forskare kanske inte ens själv känner till den); vad man ser som fredligt/icke-fredligt och vilken typ av samhälle man strävar efter som fredligt. Idéerna om vad det är, är ju som bekant, vitt diversifierade här i världen. För att ta ett närmast banalt exempel: den amerikanska idén om fred och frihet som "exporteras" till det irakiska folket möts knappast av hurrarop...
Nej, det är viktigt att vara skeptisk och källkritisk. Men bra att fred hamnar på tapeten!

Martin J Frid sa...

Ja, det var ett bra grepp att försöka i alla fall. Fick denna undersökning någon publicitet i Sverige? Med vår vapenindustri är det inte konstigt att vi inte hamnade i topp. Tror Sverige hamnade sjua eller åtta..

Viktigt att vara skeptisk, men skönt att slippa.

Linda sa...

Nej, så vitt jag vet har inte rapporten fått någon direkt uppmärksamhet. Jag har visserligen varit begravd i arbete och inte ägnat nämnvärd tid åt nyheter, men radion brukar stå på och jag har inte hört något...

Anonym sa...

Ja man kan verkligen undra över deras kriterier för att avgöra hur fredlig en nation är. Japan har en av världens starkaste militärmakter, fast de kalar den för fredsbevarande styrka istället för militärmakt. De har ett ansträngt förhållande till och en lång historia av krig med flera av sina grannländer. De har nyligen tagit upp saker som att utöka sitt missilförsvar och att investera i kärnvapen.

...men de har en låg andel mord, så det är klart att det är ett fredligt land.

Jag gillar Japan, men den där indexet är ju bara larvigt, jag tror vi kan ana varför det inte fått någon publicitet.