29 mars 2007

Sexuella trakasserier - på tal om kawaii...

Sociologen Takao SuzukiKeio University gjorde nyligen ett uttalande som har fått ett och annat ögonbryn att höjas.

"In the street, young women walk around with their navels and hips exposed. Whenever I see this sort of vulgar display, I think to myself: no wonder 'chikan' are on the rise."

Chikan är japansk term som betyder ungefär antastare eller pervers. I Japan används ordet för att beskriva personer som utnyttjar faktumet att de flesta storstadsområden är vansinnigt fulla av människor och i trängseln som oundvikligen uppstår "passar på" att ofreda kvinnor (men då och då även män) sexuellt.
Förutom tunnelbanan är det vanligt att människor blir utsatta för chikan på cykelparkeringar. Då män och kvinnor böjer sig fram för att låsa (upp) sina cyklar, kommer någon bakifrån och tafsar. Skylten här intill varnar för just det. Ett annat sätt att motverka chikan är speciella tågvagnar bara för kvinnor (se nedan).

Att någonting som chikan är ett problem är svårt att motsäga. Men att som Takao Suzuki påstå att det är de något avklädda kvinnornas eget fel, är för mig (som svensk?) allt från befängt till farligt till direkt sexistiskt.
Ett sådant uttalande i kombination med sådant som att socialministern Hakuo Yanagisawa kan gå ut och påstå att kvinnor inte är mer än ”birth-giving machines” (vilket nyligen hände och som jag då också skrev om) ger mig perspektiv på Japan och den japanska kulturen som jag aldrig upplevt själv i landet. Det är nyttigt – och skrämmande. Är det kanske som genusvetare jag borde söka jobb i landet där många andra yrken inom mänskliga rättigheter inte är akuta?


3 kommentarer:

Anonym sa...

Tror det är en form av patriarkal struktur, ja. Män gör så även i Kina, på smockfulla tunnelbanetåg i Shanghai. Men man kunde tro att japaner skulle vara så oerhört mycket mer bildade och sofistikerade att de drog sig för sådan sexism. Oavsett hur 可爱 japanskorna är.

Linda sa...

Det är mycket det som jag finner så lustigt med Japan: att det är ett land som i mångt och mycket har en kultur som är så otroligt sofistikerad, bildad och ödmjuk - och samtidigt kan vara så full av motsatsen.
En del hävdar väl att det är JUST DÄRFÖR. Men jag vet inte...?

Anonym sa...

palm angels
hermes birkin bag
supreme new york
off white outlet
fear of god outlet
yeezy 500
supreme outlet
jordan 12
off white
supreme outlet