17 juli 2008

Hysteri


Tokyo är ett shoppingparadis. Här finns allt allt allt och lite till. Överallt också. Unga japanska kvinnor är den mest köpstarka gruppen i världen, men de är däremot inte den mest miljövänliga diton. Tvärtom. I Japan köper människor i genomsnitt tio kilo kläder per år men knappt ett kilo (!) av det finns kvar i garderoberna när nästa säsong inträder. Det innebär bland annat att Japan ligger fem-tio år efter andra så kallade "i-länder" när det kommer till hållbart tänkande kring mode och kläder.

Med det i åtanke är det lätt att nästan bli mörkrädd när sommarreorna slår till. Då går shoppinghysterin upp i kvadrat. Jag skrev tidigare om 5 Days Bargain på Shibuya 109; i dag inleds LaForet Grand Bazar med sanslöst nedsatta priser. Allt är sig likt med horder av unga fyndletande människor, butiksbiträden med megafoner som skriker ut rabatter och en trängsel som jag inte ens vet vad jag ska jämföra den med.

De som känner mig vet att jag är mycket intresserad av så väl mode som kläder, men att jag ytterst sällan shoppar (inte bara det, att jag är riktigt dålig på det, även när jag är på jakt efter något slutar det oftast med att jag kommer hem tomhänt) och att jag när jag gör det föredrar second hand (inte enbart av etiska skäl utan till stor det för att det går att hitta unika kläder och accessoarer som passar min stil betydligt bättre).
Men på LaForet hittar t.o.m. jag två plagg (en klänning och en liten blus, självklart helsvart) i de All ¥ 1 000-lådor som är uppsatta utanför och i entrén. Jag hade säkert hittat ännu mer om jag lyckats komma längre in i varuhuset, men det var helt enkelt fysiskt omöjligt. Som sagt, reaträngseln i den här staden liknar ingenting jag kan jämföra det med ens. Och det var säkert lika bra att det inte blev mer för min del ändå. Hur som helst kommer de här kläderna definitivt att finnas kvar i min garderob nästa år.

4 kommentarer:

Caro sa...

Hej Linda!
Nu är det dags att uppdatera den Hobbyjapanens länk.

Har nämligen flyttat till http://caro.cave.se

Säg gärna till om du ser att kodningen är åt skogen. Det är nämligen första gången jag gör nåt sånt här.. :)

Linda sa...

Caro, det ser ju finfint ut :D

Caro sa...

Skönt att höra :)
Tack för att du tog dig tid att kolla ;D

Linda sa...

Det var så lite så ;)